A legfontosabb: a pálinka minőségének védelme

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar nemzeti ital, a minőségi pálinka fogyasztása érdekében a Pálinka Nemzeti Tanács és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság csütörtökön Budapesten, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

MNO
2010. 01. 28. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumot Oroszné Prekop Erzsébet, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója látta el kézjegyével. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta: fontos a testület számára, hogy a pálinka mint nemzeti ital megfelelő minőségben kerüljön a bel- és a külföldi fogyasztók elé. Aláhúzta: ennek legfontosabb kritériuma, hogy 100 százalékosan magyar gyümölcsből – Magyarországon lepárolva – kerüljön a palackokba az eredeti, jó minőségű magyar pálinka.

Oroszné Prekop Erzsébet jelezte: a pálinkatanácsnak 13 tagja van, amelyből kettőt az agrárpolitikáért, egyet pedig az adópolitikáért felelős miniszter delegál, a többiek a pálinkával foglalkozó szakmai szervezeteket képviselik. A testület legfontosabb feladata a pálinka minőségének, eredetének a védelme, a tanács koordinálja az ez irányú tevékenységet.

Wittich Tamás kiemelte: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény felhatalmazza arra, hogy eljárjon mindazokkal szemben, akik esetleg megtévesztik a fogyasztókat, így a hatóság őrködik azon, hogy az áruk jó minőségűek legyenek. Aláhúzta: a hatóságnak a reklámtörvényből fakadóan ellenőriznie kell, hogy az alkoholt, így például a pálinkát nem reklámozzák-e egészségügyi vagy oktatási intézményekhez olyan közel, hogy azt már nem szabad megengedni.

Magyarországon a kereskedelmi célból előállított pálinka mennyisége évente mintegy 1,5–2 millió liter. Ez még mindig kevesebb, mint a bérfőzés keretében előállított évi 5 millió liter pálinka. A kereskedelmi főzésű pálinkák fogyasztása évente mintegy 10 százalékkal nő, ezzel párhuzamosan a bérfőzés volumene évente 10 százalékkal csökken – derül ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-elemzési főosztályának adataiból.

Az egy főre eső magyar szeszesital-fogyasztás tiszta szeszre vetítve évente 3–3,5 liter körül mozog. A kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákból az egy főre jutó éves fogyasztás 1,5 deciliter. A közelmúltban Gráf József, az agrártárca vezetője az MTI-nek elmondta: az utóbbi hónapokban 35-40 pálinkafőzde jutott mintegy 3,5–4 milliárd forint uniós pénzhez technológiai korszerűsítésre, ez mintegy 10 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását tette lehetővé.

(MTI)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.