időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A sertésekre 6 milliárd, a baromfikra 4 milliárd kapható

MNO
2010.01.26. 16:27

A sertés- és baromfitartók még a múlt évre is igényelhetnek támogatást állatjóléti kötelezettségeik ellentételezésére, a rendelkezésre álló teljes összeg 10 milliárd forint – hívja fel az érintettek figyelmét legfrissebb tájékoztatójában a Magyar Agrárkamara (MA).

A támogatásra sertéseknél összesen 6 milliárd, baromfiknál 4 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatási igényeket 2009. utolsó negyedévére január 31-ig kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) területileg illetékes kirendeltségeihez.

A Magyar Agrárkamara tájékoztat arról is, hogy az állatjóléti támogatás az idén január 1. és december 31. között a továbbtartásra – tömésre – nevelt libára és kacsára, úgynevezett beólazott jércére és beólazott előnevelt pulykára, illetve a levágott összes baromfifélére, sertések esetében pedig közvetlenül vagy kereskedőn keresztül, vágóhídra vagy élve külföldre kiszállított vágósertések, vagy tenyésztésre továbbértékesített koca süldőkre adható.

A támogatás mértéke az idén megegyezik a tavalyival. Az állatjóléti támogatások ötéves kötelezettség vállalása esetén nyújthatók egyebek között a takarmány nem kívánatos anyagoktól mentességének biztosítására, a mechanikai sérülések megelőzésére; a kíméletes állatmozgatásra és szállításra; az állati fehérjementes takarmány felhasználására; illetve ivóvíz minőségű víz biztosítására.

A támogatás baromfiállományonként egy alkalommal, sertések esetében pedig a teljes negyedévre, kérelmezőnként egy alkalommal igényelhető. A támogatás mértéke az unióban használt úgynevezett állategységekre vonatkoznak – tartalmazza a köztestület tájékoztatója.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.