időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Csődbe viszi a gyógyfürdőket a szaktárca?

MNO
2010.01.29. 06:33

Ákoshegyi György, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára szerint mulasztásos törvénysértést követett el az egészségügyi tárca, mivel 2008 decembere óta nem hirdeti ki a gyógyfürdő-szolgáltatások új árait, a 2006 óta változatlan társadalombiztosítási támogatás miatt jelentősen nő a fürdők vesztesége – írta az egyik gazdasági napilap.<br /><br /><a href="/portal/680919"><strong>• Kiszorulhatnak a gyógyfürdőkből a betegek? + Videó</strong></a>

A Világgazdaság pénteki számában a főtitkár elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) négy éve kialkudott ár alig éri el a szolgáltatások önköltségét, a legtöbb kezelési fajtánál pedig meg sem közelíti azt; az árak 75, 50, 35 százalékát fizeti csak meg a biztosító – állítja a főtitkár.

Az egészségügyi tárca sajtóosztálya a lappal azt közölte: a gazdasági világválság nem kímélte Magyarországot sem, így az Egészségbiztosítási Alap helyzete miatt az új árak érvényesítésére nem volt lehetőség. Az OEP illetékese szerint azonban ez nem akadálya a fürdők áremelésének, hiszen szolgáltatásaik szabadárasak, viszont Ákoshegyi György szerint nem srófolhatják tovább a betegektől kért díjat. A főtitkár példaként elmondta: az OEP az országos fürdőkben alkalmazott 4000 forinthoz csupán 882 forintos támogatást ad, a fürdők pedig 200–500 forint közötti kiegészítést kérnek a betegektől. Sok idős, krónikus beteg ezt sem tudja megfizetni, így azt tapasztalják, hogy egyre többen fordítanak hátat a gyógyfürdőknek. Pedig a legjobb rehabilitációt ott kapnák, mellékhatások nélkül – állítja a főtitkár.

Az OEP-pel szerződött 166 fürdő elvileg szerződést bonthatna, de a főtitkár szerint ezt üzleti és egészségpolitikai okokból sem teszik meg. Viszont egyre több helyen szüntetik meg a legveszteségesebb kezeléseket. Tavaly 4 milliárd forintot fordított az OEP a gyógyfürdőellátások finanszírozására, az idei költségvetési előirányzat 3,8 milliárd, de a kassza felülről nyitott.

(MTI/Világgazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.