Emberkísérlet New Yorkban? Harc a só ellen

Miniatűr Eiffel-torony építésével igyekszik odacsalogatni a turistákat az egyik indiai állam a CNN beszámolója szerint. A The New York Times arról ír, hogy a város polgármestere harcot hirdetett a sótartalmú ételek ellen, így kívánván óvni New York polgárainak egészséget. Nem mindenki ért azonban egyet Bloomberggel: egy professzor szerint az egész nem más, mint egy hatalmas, kontrollálatlan emberkísérlet.

Kovács N. László
2010. 01. 11. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

CNN (www.cnn.com)

Miniatűr Eiffel-tornyot építenek India egyik államában. India gyakran viaskodik a brit uralom maradványainak démonaival, úgy tűnik azonban, hogy a francia múlt nem nehezül ekkora teherként a szubkontinensnyi országra: Pondicherry délkeleti tartományában éppen egy kicsinyített Eiffel-torony építésén fáradoznak.

A Puducherrynek is nevezett állam francia uralom alatt volt egészen 1954-ig, eddig tartott ugyanis, amíg a franciák elhagyták Indiát, sőt hivatalosan csak 1963-ban vált India részévé, amikor a parlament elfogadta a Franciaországgal kötött egyezményt.

A „Yanam Tower”, melyet az egyik közeli parti közösségről neveztek el, már félig elkészült. A torony 80 ezer négyzetméteres területen áll majd, a kicsivel több, mint százméteres, háromlábú épület első 27 méterén betonból, feljebb pedig vasból készül. „Puducherry szimmetrikusan tervezett utcáit róni olyan érzés, mintha Franciaországban járna az ember” – ez a mondat köszönti a látogatót az állam turisztikai honlapján, mutatva, mennyire büszke gyarmati örökségére.

Az útmutató még az egyik francia kormányzó szobrát is ajánlja mint megtekintendő kulturális látványosságot. Több mint 55 ezer turista látogatott az indiai államba 2007-ben, a kormányzat azonban jelentős növekedést vár a toronytól.

The New York Times (www.nytimes.com)

New York harcot hirdet a só ellen. A város híres az emberek egészségének megóvása ügyében tett intézkedésekről: először a transzzsírsavak használatát tiltották be, majd az ételek kalóriatartalmának feltüntetésére kötelezték az éttermeket. Most pedig újabb ártalom ellen igyekszik fellépni a városvezetés: ez pedig nem más, mint a túlzott sófogyasztás.

A Bloomberg-adminisztráció hétfőn hozza nyilvánosságra legújabb tervezetét, melyben az egész országra kiterjedő sócsökkentési akciót irányoznak elő vendéglátók és gyártók számára egyaránt – az előirányzott cél az előrecsomagolt és éttermi ételek sótartalmának 25 százalékos csökkentése öt éven belül. „Mindannyian rengeteg sót juttatunk a szervezetünkbe, a legnagyobb sóforrások pedig az élelmiszerek” – mondja dr. Thomas Farley, a város fő egészségügyi megbízottja, és a szakértők nagy része egyetért vele: a fogyasztás megkurtításával csökkenthető lenne a szívrohamok és a magas vérnyomással kapcsolatos tünetek száma.

Mivel az amerikaiak étrendjének nyolcvan százaléka előrecsomagolt és éttermi ételekből származik, ez a csökkentés akár életeket is menthet. Bloomberg hivatalba lépése óta igyekszik támogatni az egészséges életet: a már korábban említett intézkedései mellett a dohányzás és az elhízás ellen is kampányolt már elmúlt három hivatali időszaka során.

A só eltávolítása azonban nehezebb feladatnak ígérkezik, hiszen országos szintű eredményeket követel: elvégre nem várható el, hogy a gyártók külön sómentes termékeket állítsanak elő a New Yorkban lakók számára. Ráadásul a só máig fontos szerepet játszik az élelmiszerekben: ízesítő szerepe mellett tartósít is.

A város már 2008 óta folytat tárgyalásokat az élelmiszeriparral, egyelőre azonban kevés vállalat csatlakozott az ambiciózus kezdeményezéshez. Köztük van például a 435 szupermarketet birtokló A & P élelmiszerüzlet- és a Subway gyorsétteremlánc is. Az ipar nagy része egyetért a céllal, ha a megvalósítással nem is.

Vannak azonban, akik szerint nem bizonyított a sóelvonás pozitív hatása. Dr. Michael H. Alderman, az Albert Einstein Orvosi Egyetem professzora szerint ugyan vérnyomáscsökkenés bizonyosan elérhető, de nem tudni, milyen negatív hatásai lennének a csökkentett sóbevitelnek. A professzor szerint bonyolult orvosi vizsgálatok segítségével meg lehetne jósolni az eredményt, ez azonban milliókba kerülne, melyet a kormány nem tud megfizetni, enélkül azonban az egész nem más, mint egy hatalmas, kontrollálatlan emberkísérlet. „Aggódom az előre nem látott következmények miatt” – mondja dr. Alderman.

A város által kidolgozott tervezet szerint a gyártó cégek ötéves perióduson belül fokozatosan csökkenthetnék a sómennyiséget termékeikben, hogy az emberek ne vegyék észre a változást. New York azonban egyelőre semmit nem tett kötelezővé, a vállalatok önként léphetnek be a programba. Így kezdődött ez azonban a transzzsírsavak elleni küzdelem esetében is: amikor az önkéntes alapú változtatás nem vált be, jöttek a törvények.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.