időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Hol lehetnek újabb földrengések Haiti után?

MNO
2010.01.27. 21:00

Felderítő gépeket küld az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Haiti és a Dominikai Köztársaság térsége fölé, az esetleges újabb földrengések előjeleinek felkutatására.

A NASA gépei radar segítségével fogják feltérképezni a Karib-tengeri Hispaniola szigete földszerkezeti változásait, amelyeket a január 12-i földrengés idézett elő. Az amerikai űrkutatási hivatal UAVSAR nevű radarját a közép-amerikai erdők tanulmányozására küldték ki, ám a gépek a két nemzetnek otthont adó Hispaniola szigetén is alapos terepszemlét tartanak, jelentette be a NASA.

„Az UAVSAR radarral feltérképezhetjük azokat a földfelszíni- és egyéb változásokat, amelyek összefüggésben vannak az olyan földrengés utáni geológiai folyamatokkal, mint az utórezgések és a földrengések, melyeket az esetleges földcsuszamlások idézhetnek elő, és az elsődleges rengés messze futó törésvonala mentén alakulhatnak ki” – mondta Paul Lundgren, a kaliforniai Pasadenában működő NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa.

„Hispaniola összetett szerkezeti felépítése miatt, rendkívül fontos lenne megállapítani, hogy a Haiti földrengés előidézhet-e a jövőben más rengéseket is valahol” – tette hozzá a szakember. A berendezés mikrohullámú impulzusokat bocsát a repülőgépről a földre, hogy felkutassa és mérje a földfelszíni deformálódásokat, amelyeket a földrengések, vulkánok, földcsuszamlások és gleccserek okoztak. A két héttel ezelőtt pusztító Haiti földrengés összesen 200 ezer ember halálát okozta.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.