időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Ismét trükköztek a szocialisták? Szijjártó: A jövő felélése történt

MNO
2010.01.12. 13:20

Oszkó Péter pénzügyminiszter reális esélyt lát arra, hogy teljesül a 3,9 százalékos eredményszemléletű hiány. Szijjártó Péter ellenben úgy véli, az MSZP-kormány újra lebukott, ismét kiderült, hogy „trükkök százaival” kozmetikázza a közérdekű adatokat, hogy megtévessze, átverje az embereket.

A tavalyi, GDP-arányosan 3,6 százalékos pénzforgalmi szemléletű államháztartási hiány alapján reális esély van arra, hogy 2009-re teljesül a 3,9 százalékos eredményszemléletű hiány – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Az idei GDP-arányos – pénzforgalmi szemléletű – államháztartási hiány önkormányzatok nélkül 3,3 százalék lesz, önkormányzatokkal 4,0 százalék – mondta Oszkó Péter. A pénzügyminiszter szerint a 870,3 milliárd forint összegű idei pénzforgalmi deficitből az első negyedévre 651,3 milliárd forint jut. Ebből csak a kórházaknak átadandó egyhavi többletjuttatás 40 milliárd, a kamatkiadás 50 milliárd forint – tette hozzá. „Ebben az évben január végén kell átadni a konvergenciaprogramot Brüsszelnek, s ekkor kerülhet sor a makropálya módosítására is” – jelezte Oszkó Péter.

Fidesz: az MSZP-kormány újra lebukott

Az MSZP-kormány tovább folytatja a költségvetési trükközést – reagált a hírre Szijjártó Péter. Mint a Fidesz elnöki stábjának vezetője elmondta, miután a szocialisták – a Magyar Nemzeti Bank, a Költségvetési Tanács, az Állami Számvevőszék, a köztársasági elnök és független elemzők komoly figyelmeztetései ellenére – megszavazták a Magyarországot súlyos veszélybe sodró költségvetést, most a hiányszámokkal kezdtek trükközni. Szijjártó szerint a szocialisták meghamisítva az adatokat olyan tételeket számoltak el 2009-re, amit 2010-re kellett volna, és fordítva. Ezzel azonban csak látszólag teljesült a 2009-es hiánycél, hiszen a terheket, a pluszkiadásokat csak áttolták 2010-re, vagyis az új kormány nyakába varrták – véli a fideszes politikus.

Erről már a független elemzők is azt állítják, hogy „nem túl elegáns” megoldás – tette hozzá. Banki szakemberek úgy fogalmaztak, „a kormány 2009 decemberében beszedett olyan tételeket, amelyek valójában csak 2010-ben lettek volna esedékesek, tehát csak a jövő felélése történt” – áll Szijjártó közleményében. Egy másik elemző véleménye az, hogy egyszeri bevételek tették lehetővé a várt hiány csökkentését, vagyis az „nem organikus módon” történt – magyarázta Szijjártó. Az MSZP-kormány tehát újra lebukott, ismét kiderült, hogy „trükkök százaival” kozmetikázza a közérdekű adatokat, hogy megtévessze, átverje az embereket – emelte ki a fideszes politikus. A Gyurcsány-korszak azonban rövidesen véget ér, a költségvetési trükközések a múltéi lesznek – tette hozzá.

(MTI, MNO)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.