időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Meghalt egy hét közmunka után

MNO
2010.01.29. 18:38

<p>Élettársa szerint nem szabadott volna dolgoznia annak a 49 éves férfinek, aki egy hét közmunka után halt meg még tavaly Mosonmagyaróváron. B.-né Kerkai Éva azért fordult a kissalfol.hu-hoz, mert úgy véli: igazságtalan, hogy míg sokan különféle orvosi papírokkal kibújnak a közmunka végzése alól, addig volt élettársa betegsége ellenére is dolgozni akart és – az asszony szerint – végül ez az életébe került.</p>

B.-né Kerkai Éva a portálnak elmondta: élettársát már évekkel ezelőtt leszázalékolták epilepsziája miatt. Erről természetesen orvosi papírjai voltak, a munkanélküli-könyvében is szerepelt, hogy ezért nem kiközvetíthető. Ennek ellenére örömmel fogadta, hogy részt vehet az önkormányzat közmunkaprogramjában: a Hunyadi-iskolában foglalkoztatták karbantartóként. A munkába állás előtt alkalmassági vizsgálatra küldték, ahol az orvosok alkalmasnak találták ugyan a munkavégzésre, ám epilepsziája miatt korlátozásokkal. Így egyedül nem dolgozhatott és öt kilónál nehezebbet nem emelhetett.

A férfi egy hetet dolgozott az iskolában, amikor az egyik délelőtt rosszullétre panaszkodott, ezért hazaküldték. A tünetek alapján élettársa szívrohamra gyanakodott, ezért azonnal hívta a mentőket. A férfi állapota addigra súlyosbodott, a mentők otthon újraélesztették, majd beszállították a kórházba, ahol azonban alig egy órán belül életét vesztette. Kiderült, szívinfarktus vezetett a férfi halálához. Kerkai Éva nem állítja, hogy élettársa a közmunkába halt bele, de úgy véli, összefüggés lehet a történések között. Az asszony, mint mondja, nem akar kártérítést vagy pereskedést, csupán azt szeretné kideríteni, jogosan dolgoztatták-e a férfit, hiszen nem volt egészséges.

A polgármesteri hivatal igazgatási osztályán Tóth Adrienn szociálpolitikai előadó elmondta: a jogszabály szerint a munkaügyi központ biztosította a férfi alkalmassági orvosi vizsgálatát, ahol alkalmasnak találták a karbantartói munka végzésére. Ennek alapján foglalkoztatták az iskolában, ahol sajnálatos módon csupán egy hetet tudott dolgozni. Halála nem a munkavégzés miatt következett be, ezt az orvosi vélemény sem állapította meg.

Az előadó hozzátette: a közfoglalkoztatási programban részt vevők a munkába állás előtt minden esetben egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vesznek részt. Ennek nyomán akik az orvosi vélemény szerint alkalmatlanok a munkavégzésre, mentesülnek a közfoglalkoztatási program alól és továbbra is részesülnek a szociális segélyben. A tapasztalatok szerint sajnos sokan nem tudnak emiatt munkába állni. Az elmúlt évben mintegy 80 ember minősült egészségügyileg alkalmatlannak a közfoglalkoztatásra, miközben 85-en vettek részt a közmunkaprogramban.

(kisalfold.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.