időjárás -1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Megtört a nemzetközi idegenforgalom

MNO
2010.01.18. 14:03

A válság miatt tavaly megtört a nemzetközi idegenforgalom növekedésének lendülete.

Az ENSZ idegenforgalmi szervezete, az UNWTO hétfőn ismertetett adatai szerint tavaly világszerte 880 millióan keltek útra, 4 százalékkal kevesebben az egy évvel korábbinál. A szakma bevételei ennél nagyobb mértékben, 6 százalékkal esetek vissza. A nemzetközi szervezet az idén némi élénkülésre számít, az idegenforgalom 3-4 százalékkal bővülhet a megindult lassú gazdasági növekedésnek köszönhetően, de komoly kockázatokat jelent a korábban bevezetett ösztönző programok megszüntetése.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009. január–novemberben a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek, illetve vendégéjszakák száma egyaránt 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának értékétől. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 10 százalékkal mérséklődött.

A magyar turisztikai marketing szervezet, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) célja, hogy az idén a turizmusból származó bevételek a tavalyi szinten maradjanak, jövőre és 2012-ben pedig 3-4 százalékkal bővüljenek. Az MT Zrt. 2011-2012-re vonatkozó marketingstratégiájában azzal számol, hogy az idén a kereskedelmi szálláshelyeken a tavalyihoz képest stagnál a belföldi és külföldi vendégek és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma, 2011-ben és 2012-ben viszont a vendégek száma 3-4 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 1-2 százalékkal nő.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.