Sokan kifakadnak az E-számok olvastán

Figyelni kell az élelmiszerek csomagolásán föltüntetett táplálékkiegészítőkre, de ezek használatának teljes megszüntetése veszélyes volna: ide tartoznak ugyanis az ételekhez hozzáadott, létfontosságú vitaminok is.

MNO
2010. 01. 17. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táplálékkiegészítőkről az Európai Unió szakfolyóirata, a Food Today közölt figyelemre méltó cikket. Magyarországon is mind többen böngészik az élelmiszerek csomagolásán az összetételt, kalóriatartalmat és a gyártás során hozzáadott táplálékkiegészítők listáját. Sokan az E-számok olvastán kifakadnak, hogy ezeknek az élelmiszeriparban alkalmazott mesterséges anyagoknak a használatát be kellene tiltani. Úgy vélik, hogy ezek ártalmasak, megrövidítik életünket: valószínűleg fogyasztásuk miatt jelennek meg a súlyos betegségek, a rosszindulatú daganatok vagy a szívinfarktus.

Meggondolatlan föltételezés: elég arra gondolni, hogy akár csak száz éve, amikor az „E” anyagokat még nem tették az ételekbe, átlagosan meddig éltek az emberek. Mai életkilátásunk az akkorinak legalább kétszerese. Az „E” azt jelenti, hogy az ételekben természetes úton nem létező, az ennivaló minőségét, ízét, színét, eltarthatóságát növelő, javító szert az Európai Unió laboratóriumaiban gondosan megvizsgálták és az illetékes szakemberek az engedélyezett mennyiségben biztosan ártalmatlannak tartják.

Az „E” melletti szám az anyag jele. Az első száz szám az ételek színét, megjelenését javító szereket jelzi. Ha meggondoljuk, hogy például az E 140 nem más, mint a klorofill, ami természetes formájában is a zöldségek alapvető színét adja, csak hozzáadásával az élelmiszeripart hozzásegíti a készítmények természetesebb megjelenéséhez, talán nem riadunk meg annak a csomagolásnak a tartalmán, amely ezt a jelzést hordozza. A 300-as számsor antioxidánsokat jelent. Az oxidáció a zöldségek, gyümölcsök minőségi romlásának egy fő oka. Amikor az almaszeletek, a salátalevelek állás közben megbarnulnak, oxidáció megy végbe és ezzel nem csupán megjelenésük, hanem minőségük is romlik. Amikor tehát a fölvágott almát megcitromozzuk, magas színvonalú, tudományos tevékenységet folytatunk. Az alma nem barnul meg, mert erélyes antioxidánssal az oxidációt megakadályozzuk. A citromban található antioxidáns létfontosságú anyag: C-vitamin. Táplálék-kiegészítőként ennek jelzése az élelmiszerek csomagolásán: E 300.

(MTI)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.