Offshore: összecsapnak Bajnai feje fölött a hullámok? + Videó

A Fidesz szerint Bajnai Gordon miniszterelnök és korábbi cége, a Wallis a lényegtelen tényeket cáfolja, a lényegeseket nem az adóelkerülés gyanújának ügyében. <br /><br /><a href="/portal/697188" target="_blank"><strong>• Dataplex: néhány hét Cipruson </strong></a>

MNO
2010. 02. 25. 10:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a magyar hatóságok bűncselekménygyanús ügynek tekintik a Cipruson keresztül történt cégeladást, amelyben Bajnai Gordon miniszterelnök közreműködött, hiszen 2005-ben, amikor a tranzakció történt, még ő volt a Wallis ügyvezető igazgatója.



Az ellenzéki politikus a sajtótájékoztatón szétosztott egy hiteles másolatot, amely egy ciprusi adóbiztos tanúvallomását tartalmazza. Eszerint 2009. május 6-án az adóbiztos elmondta: a Fleminghause/Investments Ltd. és a Gorbeil Holdings Ltd. 2005–2006-ban egyáltalán nem nyújtott be adóbevallást.

Répássy Róbert úgy fogalmazott, hogy foglalkozni kell ezzel a „súlyos üggyel”. Az adóhatóság és a Nemzeti Nyomozóiroda vizsgálata majd fényt derít arra, hogy miért volt szükség a cégek közbeiktatására – szögezte le. Megerősítette a Fidesz korábbi közlését, miszerint képtelenség, hogy olyan ember akarjon kormányozni, aki üzleti tevékenységével gyengíti az országot, amelynek azonban olyan vezetőkre lenne szüksége, akik erősítik. Az offshore tevékenység célja világos: az adófizetési kötelezettség elkerülése miatt külföldre menekítik az adott országban megtermelt jövedelmet – húzta alá a fideszes politikus. Bajnai olyan offshore tevékenység részese volt, amelynek során a Magyarországon megtermelt jövedelmet külföldre menekítette, hogy itthon ne kelljen adót fizetni; az adófizetés elkerülése egyértelmű a tények alapján – értékelte Répássy.

Elmondta: a Wallis magyar cégként vett egy vállalkozást, amelyet megvett egy másik magyar cég, a Magyar Telekom; az adásvétel tárgyát képező céget „megutaztatták” Cipruson, a kettő között pedig duplájára nőtt a gazdasági társaság vételára, a növekmény már a ciprusi adószabályok szerint került elbírálásra – hivatkozott lapunk cikkére. A miniszterelnök és a Wallis szerdai, a vádakat visszautasító közleményei kapcsán Répássy Róbert azt mondta: az érintettek a rendőrséggel és hiteles dokumentumokkal vitatkoznak. Aláhúzta: a következő kormány semmifajta különbséget nem tesz majd törvényességi szempontból a szerint, hogy ki milyen magas pozíciót tölt, vagy töltött be. A kiosztott dokumentum az ellenzéki képviselő szerint azt bizonyítja, hogy történt adóelkerülés az ügyben, és hogy Cipruson nem fizettek semmilyen közterhet, tehát azt Magyarországon kellett volna megfizetni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.