„Életszerűtlen Demszky védekezése”

A Fidesz szerint az MSZP és az SZDSZ pártkasszájában landoltak azok a pénzek, amelyek kifizetése miatt több botrány is kipattant a BKV-nál.<br /><br /><a href="/portal/693547" target="_blank"><strong>• Steiner: Jogi és politikai felelőssége van a főpolgármesternek </strong></a> <br /><a href="/portal/693355" target="_blank"><strong>• Mit mondott a rács mögött Demszky főtanácsadója?</strong></a> <br /><a href="http://mno.hu/portal/692771" target="_blank"><strong>• Tarlós: Demszkytől nem elég annyi, hogy „ejnye-bejnye”</strong></a> <br /><a href="/portal/692862" target="_blank"><strong>• Fidesz: mit csinált pontosan a MeH-ben Mesterházy Ernő?</strong></a> <br /><a href="/portal/692637" target="_blank"><strong>• Őrizetbe vették Demszky főtanácsadóját</strong></a> <br /><a href="/portal/693493" target="_blank"><strong>• Demszky leveleivel próbál kibújni a politikai felelősség alól?</strong></a>

MNO
2010. 02. 08. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mesterházy Ernő nem állt jogviszonyban a Miniszterelnöki Hivatallal, onnan juttatást nem kapott – közölte a Kormányszóvivő Iroda az MTI megkeresésére hétfőn annak kapcsán, hogy a Fidesz azt firtatta: milyen szerződés alapján látott el tanácsadói feladatokat a Miniszterelnöki Hivatalban a főpolgármesteri főtanácsadó.


Németh Szilárd, a Fidesz fővárosi és országgyűlési képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján közölte azt is: pártja választ vár Molnár Csaba kancelláriaminisztertől és Demszky Gábortól arra, hogy pontosan miről is egyeztetett – a pénteken előzetes letartóztatásba helyezett – Mesterházy Ernő a kormánnyal az SZDSZ-es főpolgármester megbízása alapján.

Az ellenzéki párt arra is kíváncsi, milyen szerződés alapján látott el tanácsadói feladatokat a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) Mesterházy Ernő, részt vett-e a főpolgármesteri kabinet ülésein, és az MSZP-sek tudtak-e arról, hogy Mesterházyval Demszky Gábor milyen szerződést kötött.

Németh Szilárd hangsúlyozta: a közfeladatot ellátó, közpénzen fenntartott fővárosi cégek – elsősorban a BKV – az MSZP–SZDSZ-koalíció pártkifizetőhelyeként működtek. Az nem lehet kérdéses senki előtt, hogy például a BKV-val összefüggő szerződések, végkielégítések ügye nem lehetett egyes embereknek csak a saját döntése – mondta. Szerinte ugyanis az elmúlt időszakban világossá vált, hogy az MSZP és az SZDSZ vezető körei tudtak arról, mi történik a BKV-nál. „Sőt feltételezhetjük, hogy nem csak a tudtukkal, hanem az utasításukra cselekedtek a BKV-hoz küldött embereik” – vélekedett, hangsúlyozva: szerinte az is teljesen egyértelművé vált, hogy életszerűtlen Demszky Gábor azon védekezése, amely szerint ő nem tudott semmiről, mi zajlik a BKV-nál, hiszen a főtanácsadója, Mesterházy Ernő teljes jogkörrel lett felruházva.

Németh azt mondta, az is kiderült, hogy Mesterházy Ernő nemcsak Demszky Gábor bizalmi embere, hanem a Miniszterelnöki Hivatalban is fontos megbízatása volt, amelyre Szilvásy György volt kancelláriaminiszter bízta meg. Egyre nyilvánvalóbb, hogy azok a lopások, bűncselekmények, amelyeket elkövettek az érintett cégeknél, pártutasításra történtek – összegezte véleményét Németh Szilárd. Arra a kérdésre, számítanak-e újabb őrizetbe vételekre, azt mondta: teljes egészében nem sikerült feltárni büntetőjogilag a felelősség kérdését.

Mesterházy Ernő fővárosi főtanácsadót azzal gyanúsítják: rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

A Fidesz részéről Koszorús László múlt csütörtökön írásbeli kérdéssel fordult Molnár Csaba kancelláriaminiszterhez azt tudakolva, Mesterházy Ernő milyen feladatokat látott el a Miniszterelnöki Hivatalban, kivel tartott ott kapcsolatot, és mennyi fizetést kapott mindezért. Az ellenzéki politikus akkor a Magyar Rádióban elhangzott információkra hivatkozva utalt arra, hogy Mesterházy Ernő a MeH-ben is tevékenykedett tanácsadóként, még Szilvásy György volt kancelláriaminiszter felkérésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.