NBH, zsarolás és egy bűnöző: Kósa a célpont + Videó

Titkosszolgálati emberek és az olajbűnözőként ismertté vált Portik Tamás is szereplője annak az ügynek, amelyben Kósa Lajos fideszes polgármester lejáratását akarták elérni – állítja az egyik érintett, aki feljelentést tett, mivel egy terhelő vallomás elmondására kényszerítették. <br /><br /><a href="/portal/704376" target="_blank"><strong>• Kontrát: Politikai célokra használták a titkoszolgálatokat</strong></a>

Szilágyi Richárd
2010. 03. 31. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portik színre lépett

Portik Tamás az olajszőkítési ügyek egyik legjelentősebb játékosának tartott Energol Rt.-nek volt igazgató-tulajdonosa. 1997-ben adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, hosszú ideig ő volt a magyar rendőrség első számú célpontja. Abban reménykedtek ugyanis, hogy Portik információkkal szolgálhat a 1996–1999 közötti robbantásokról, kivégzésszerű leszámolásokról is. Portik nyolc évig bujkált sikeresen feleségével és négy gyerekével a hatóságok elől, a sajtóhírek szerint többek között Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban. Portik ellen 2003-ban elévülés miatt megszüntették az eljárást, majd ezután hazatért.

Tekintse meg a hírTV összeállítását


Rónai Attila, egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó budapesti cég alkalmazottja hétfőn rendőrségi feljelentést tett az olajügyekben elhíresült Portik Tamás és két ismeretlen társa ellen zsarolás és kényszerítés miatt. A birtokunkba került rendőrségi dokumentum szerint Rónai azt állítja, először 2007 augusztusában telefonon kereste meg az általa húsz éve ismert Portik, akivel a budapesti Váci utcában találkoztak, ahol két férfit mutattak be neki. Rónaival közölték, a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH) jöttek, és tudnak arról, hogy a cég, ahol sofőrként dolgozik, komoly üzleti érdekeltségekkel rendelkezik Debrecenben. Az állítólagos NBH-sok azt is tudatták a férfival, hogy Kósa Lajosról, Debrecen fideszes polgármesteréről gyűjtenek adatokat. Rónai elmondása szerint a második találkozó alkalmával zsarolták meg azzal, hogy előveszik a régi ügyeit és börtönbe juttatják, ha nem vesz részt a Kósával kapcsolatos információszerzésben.

A férfi azonnal, mérlegelés nélkül igent mondott a „kérésre”, mivel a fenyegetés súlyos, kilátástalan helyzetet teremtett számára. Ahogy Rónai fogalmazott, féltette fiait, akik mindketten vérzékenységben szenvednek és felesége miatt is aggódott. A harmadik találkozás után – ebből kettőn Portik is részt vett – a titkosszolgálatok munkatársaiként bemutatkozó férfiak keresték a megzsarolt férfit, akit 2007 augusztusának végén egy olyan irodába kísértek, amelyet ma is meg tud mutatni. Vallomása szerint itt kamerába kellett mondania az általuk leírt és valótlan állításokat, amelyek Kósa Lajos és a Rónai cége, a DEGA Kft. közötti kapcsolatra, üzleti ügyekre vonatkoztak.

Az internetre felkerült videóban Rónai egy sötét szobában, papírlappal a kezében arról beszél, hogy hét éve áll alkalmazásban a budapesti cégnél, amely ingatlanfejlesztéssel és ingatlanok átminősítésével foglalkozik. A férfi két és három évvel ezelőtti ügyekről számol be, amelyekben – mint mondta – a debreceni vagyonkezelő közreműködésével a 47-es főút melletti ingatlanokat minősítettek át Kósa Lajos közreműködésével. Arról is beszélt, hogy a DEGA Kft. megbízást adott a helyi vagyonkezelőnek, amelyet Takács László, Kósa bizalmi embere vezetett. Takács ezt követően megnevezte azt az összeget, amelynek fejében a területet átminősítik – mondja a videón Rónai, hozzátéve, egy alkalommal ötvenmillió, máskor 75 millió került Kósához. A felvételen arról is „vall”, hogy a debreceni vagyonkezelő vezetője többször is járt a DEGA Kft. budapesti irodájában, ahol húsz- és ötvenmillió forint közötti összegeket adtak át. A céges sofőr a felvételen közölte azt is, ezeknek az összegeknek egy része a Vadkakasok nevű debreceni kosárlabdacsapat szponzorálására, más részük Kósa motoros hobbijának támogatására kellett. Rónai beszámolója szerint a milliárdos ingatlanok átminősítéséhez több ízben is a debreceni polgármester járult hozzá, Hargitai László, a DEGA Kft. akkori ügyvezetője pedig több alkalommal is vitt készpénzt Debrecenbe.

A kikényszerített felvétel után Rónai többször nem látta az NBH munkatársaként bemutatott férfit, de Portikkal számos alkalommal találkozott. Az interneten néhány napja megjelent felvételre kollégái hívták fel a figyelmét. „Az ott elmondottak nem tartalmaznak valós tényeket, amiket mondtam, azt kényszer és fenyegetés hatása alatt tettem” – olvasható Rónai feljelentésében, s ezt nyilatkozta a Hír TV-nek is. A „felkérés” elvállalását azzal indokolta, hogy részese volt egy-két olajkereskedelemmel foglalkozó cégnek, s zsarolhatóvá vált. Közölte, előre megírt szöveget kellett betanulnia. Rónai szerint „az általa képviselt cégről senki nem tudott, azért lett alátéve, hogy súlya legyen a dolognak”.

Nem igazak a videón elhangzó állítások – reagált Kósa Lajos lapunkhoz eljuttatott közleményében. Debrecen fideszes polgármestere szerint azért is képtelenségekről van szó, mivel Debrecenben 1999 óta nem történt olyan telkekkel kapcsolatos módosítás, amely a DEGA tulajdonában van vagy volt. Takács László pedig 2006. október 27. óta semmilyen tisztséget nem tölt be a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-ben. Kósa hangsúlyozta, szabályozási tervet, beépítési szabályokat Debrecenben csak a város közgyűlése módosíthat. 2002 óta minden választási kampányban ér valamilyen brutális támadás – mondta Kósa, aki most is feljelentést tesz. A Hír TV-nek elmondta: hallott az NBH-s zsarolásról. – Fel vagyok háborodva, itt az idő, hogy a nemzetbiztonságot ne használják politikai célokra. Emlékeztetett arra, a történtekkor Szilvásy György irányította a polgári titkosszolgálatokat. Várja, hogy a rendőrség az ügyben szereplő NBH-s ügynökökkel szemben tesz-e bármilyen intézkedést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.