Mentelmi jog: egykori nagyágyúk vághatják a centit

Több képviselő, illetve jelölt is elveszti mentelmi jogát az új Országgyűlés megalakulásakor. Így az eddig felfüggesztett bírósági ügyek folytatódni fognak.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/710058"><strong>• Közel megduplázódott a korrupciós ügyek száma + Képriport</strong></a>

MNO
2010. 04. 28. 19:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába akart a mentelmi jog mögé bújni a Gyurcsány-kormány titokminisztere, Szilvásy György, az MSZP listáján elfoglalt 75. helyével nem került be az új parlamentbe. Az állítólagos megfigyelési ügy eddigi egyetlen gyanúsítottját már 2009 májusában rabosították, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsítják.

Hasonló várhat Dávid Ibolyára és Herényi Károlyra is. Az MDF parlamentből való kiesése után a két politikus is gyanúsítottja lehet az UD-ügynek. Dávidot és Herényit kényszerítés és személyes adattal való visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt hallgatták volna ki még az ősszel. Mentelmi joguk felfüggesztését azonban a szocialisták megakadályozták.

Nem évülnek el


Ha a parlament nem függeszti fel a mentelmi jogot, akkor nyugszik az elévülés, tehát ez az időtartam nem számít bele az elévülésbe – mondta el a Hír TV-nek Borbély Zoltán. A folyamatban lévő eljárásokról azonban részleteket nem árult el a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Egyelőre azt sem tudni, hogy a szocialista Hagyó Miklósból gyanúsított lesz-e, miután több fővárosi cég vezetője is terhelő vallomást tett rá. A volt főpolgármester-helyettest május közepéig szintén védi a mentelmi jog.

Kolompár ügye júniusban folytatódik


Kolompár Orbán is csak időt nyert a többszöri képviselő-jelöltséggel. Az OCÖ elnökének büntetőperét többször is elnapolták. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Városi Bíróság sajtóreferense elmondta: 2010. június 17-én folytatódik az eljárás. Az ügyben a Kecskeméti Városi Ügyészség két vádiratát, valamint a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádiratát tárgyalja majd egyesített eljárásban a Kecskeméti Városi Bíróság. Kolompár Orbánt és társait többek között jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, magánokirat-hamisítással és sikkasztással vádolják.

Megduplázódott a korrupciós ügyek száma


A Legfőbb Ügyészség 2009-es évértékelőjéből kiderül: a korrupciós esetek száma egy év alatt elérte a 900-at. Nagy Tibor, az ügyészség főosztályvezetője kifejtette: ezzel közel megduplázódott az ilyen bűncselekmények száma, de bíznak benne, hogy ez részint a felderítés eredményességének köszönhető.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.