„Én vagyok, aki a borítékba, gondosan megszámolva, beletette azt a pénzt” + Képek + Videó

Megkezdődik az elszámoltatás Újbudán – mondta Kupper András, a XI. kerületi Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján, ahol megjelent az a vállalkozó is, aki Wieszt János helyi szocialista képviselőről felvételt készített, amint a politikus – vélhetően – éppen kenőpénzt fogad el. <br /><br /><strong><a href="/portal/714925" target="_blank">• Minden részletet feltár a Wieszt-ügyről, félti az életét a vállalkozó</a></strong>

MNO
2010. 05. 24. 13:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtótájékoztatón Kupper András arra kérte a helyi vállalkozókat és önkormányzati tisztviselőket, hogy ha visszás ügyekről tudnak, akkor forduljanak hozzá, mert segít a nyilvánosság elé tárni azokat.

Gálfi István, a Qwerty Computer Kft. ügyvezető igazgatója, aki a szocialista politikusról az említett felvételt készítette, hangsúlyozta, hogy a felvétel valódi. „Én vagyok, aki készítette, és aki a borítékba, gondosan megszámolva, beletette azt a pénzt” – mondta. A borítékban 2,2 millió forint volt, és a felvétel a kamarában készült – tette hozzá.

Az ügy hátteréről azt közölte, hogy a Bartók Béla úti üzlethelyiséget 1992 óta bérli, a bérleti jogot nyilvános pályázaton nyerte el, a bérleti díjat 15 éven át pontosan fizették, amíg a szerződést indoklás és cserehelyiség biztosítása nélkül fel nem mondta az önkormányzat. A vállalkozó szerint ebben a helyzetben két választása volt: vagy elköltözik, vagy új szerződést köt sokkal magasabb áron. Elmondása szerint ezután megpróbálta megvásárolni a helyiséget, ezért beadta a szükséges papírokat. Ezután „üzent Wieszt János”, aki először 15 millió forint plusz áfát kért vételi árként, amiből 10 százalékot, azaz másfél millió forintot „kellett neki fizetni”, különben nem értékesítik az ingatlant – mondta el Gálfi István. Egy hónap múlva már 18,3 millió forintot kért az ingatlanért, és nem a nettó, hanem a bruttó összeg után kellett fizetni 10 százalékot, vagyis 2,2 millió forintot – tette hozzá.

A vállalkozó hangsúlyozta, hogy a videót saját „életbiztosításaként” készítette még 2007-ben, és azóta csak egy embernek mutatta meg. Cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy a felvétel már régóta kering például a szocialista politikusok között. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a múlt héten tett feljelentést a rendőrségen, mert megfenyegették. Egy férfi kereste meg, és a felvétel után érdeklődött – tette hozzá, megjegyezve, hogy erről is készített videót. „Azért álltam a nyilvánosság elé, hogy mások is megtegyék ezt” – mondta a vállalkozó. Wieszt Jánosról a Fidesz XI. kerülete hozott nyilvánosságra múlt csütörtökön egy videofelvételt, amely alapján azt állítják, hogy a kerületi szocialista politikus kétmillió-kétszázezer forint csúszópénzt fogadott el. A felvételt a Fidesz eredetileg le akarta vetíteni a XI. kerületi képviselő-testület csütörtöki ülésén, de ezt nem tehette meg. A párt ezért külön vetítést rendezett az újságíróknak.

Azt nem mondták meg, hogy a felvételt ki és mikor készítette, de azt igen, hogy aki átadta a borítékot, feljelentést tett a rendőrségen vesztegetés miatt. Wieszt János elismerte, hogy ő van a képen, de azt állítja, hogy a borítékban nem kenőpénz volt. Az RTL-híradónak annyit mondott: amikor házat épített, akkor voltak nála kétmilliós számlák. Arra a felvetésre, hogy ha ő építkezik, akkor nem elfogad pénzt, hanem ő adja, azt mondta: ahhoz, hogy pénzt adjon, először kapni is kell. Wieszt János hétfőn közleményben jelezte: vállalja a vizsgálatot és a szükséges jogi eljárásokat az őt ért vádakkal kapcsolatban, egyben rágalmazásért feljelentést tesz Kupper András, a kerület fideszes frakcióvezetője ellen.

Fotók: Nagy Béla



(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.