Saját szalámija lesz a nemzeti parknak

Saját termékkel rukkolt elő a Körös-Maros Nemzeti Park. Szalámit gyártatnak a magyar szürke marhából. Természetesen csak a feleslegessé vált, vagy kiöregedett állományból.

MNO
2010. 05. 13. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három magyarországi nemzeti park — a Fertő-Hansági, a Kiskunsági és a Körös-Maros —, valamint egy apaji (Pest megye) magángazdálkodó fogott össze annak érdekében, hogy a magyar szürke marha húsából szalámi készülhessen. „A próbagyártás a Bács-Kiskun megyei Dömsödön zajlott, ahol egyelőre két tonnányi szalámi készült. A vásárlói fogadtatástól, a piac igényeitől függ, hogy a későbbiekben milyen ütemben és mennyi szalámi készül majd” — mondta Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója.

Az, hogy megkezdődött az ősi magyar szarvasmarhák élelmiszer-ipari feldolgozása, korántsem jelenti, hogy az elkövetkező években ugrásszerűen megnő majd az állatállomány a nemzeti parkban. Itt ugyanis nem a piaci szempont a meghatározó. Az állatok létszámát továbbra is a legelőkhöz igazítják, az állattartás célja ugyanis minden nemzeti parkban az élőhelyek fenntartása. Csupán arról van szó, hogy a kiöregedő állományt, illetve a 4-5 éves tinókat értékesítik ilyen módon. „A KMNP területén 1994 óta vannak szürke marhák. Akkor mindössze tizennégy volt, de ma már a folyamatos létszámnövelésnek és a genetikai állomány javításának köszönhetően számuk megközelíti az 1400-at. Mostanra értük el tehát azt a szintet, amikor a legeltetéssel a park területeit megfelelően karban tudjuk tartani, ugyanakkor értékesítésre is jut az állatokból” — hangsúlyozta Tirják László.

Saját boltjaik lesznek


A kétféle ízesítésben — csípős és csemege — piacra dobott szalámi nem rendelkezik ugyan bio minősítéssel, de az alapanyagul szolgáló állatokat ökológiai körülmények között tartják, tehát húsuk nagyon egészséges. A szalámik készítésénél kizárólag fűszereket használnak, adalékanyagokat nem. A tartósítás füstöléssel történik. A készítményeket az ország különböző részein értékesítik. Ami az árakat illeti, azok alig magasabbak a hasonló, de nem ökológiai gazdálkodásból származó szalámifélék árainál. Az elkövetkező időszak fontos feladata, hogy megteremtsük a folyamatos értékesítés feltételeit. „Terveink szerint ez a következő év elejére sikerül” — hangsúlyozta Tirják László. Hozzátette: a Körös-Maros Nemzeti Park állatállományából élőállatokat — cigája ürüket — eddig is értékesítettek.

A hazai nemzeti parkok összefogásának célja, hogy minél magasabb feldolgozottsági szintű termékeket tudjanak előállítani. A későbbiekben más, hasonló termékekkel is megjelenhetnek a piacon. Sopronban hamarosan megnyílik egy speciális üzlet, amelyben kizárólag a tíz magyarországi nemzeti parkhoz kapcsolódó termékeket lehet majd kapni. Egyelőre az ajándéktárgyak és a prospektusok lesznek többségben, de — talán nem is olyan hosszú idő múlva — egyre több ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer-ipari terméket is találnak majd ott a látogatók. A távlati cél pedig az, hogy országos bolthálózatot alakítsanak ki, azaz minél inkább helyben próbálják meg értékesíteni a termékeiket.

(beol.hu)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.