időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Árvízkár: könnyebben és gyorsabban jöhet az uniós segítség

MNO
2010.06.13. 13:00

A jövő héten vélhetően elfogadják az Európai Néppárt javaslatát, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy az árvíz sújtotta közép-európai országok a lehető legkönnyebben és a leggyorsabban igénybe vehessék az európai szoridaritási alap forrásait az árvízkárok helyreállítása során – közölte Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.<br /><a href="http://www.mno.hu/portal/718737"><strong><br /></strong></a><a href="/portal/718786"><strong>• Nem fenyeget újabb árhullám a Sajón</strong></a> <a href="http://www.mno.hu/portal/718737"><strong><br />• Emelkedik a vízoszlop – a Hármas-Körös tetőzésére várnak</strong></a>

Az Európai Néppárt javaslata azt is tartalmazza, hogy az Európai Unió a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá ahhoz, hogy az érintett országok az operatív programok között minél szabadabb módon csoportosíthassanak át forrásokat.

Egyszerű lesz az átcsoportosítás


Eredetileg ez nem lenne lehetséges, a mostani javaslat szerint viszont egyszerű bejelentés után felhasználhatják a korábban más célra szánt uniós forrásokat az árvíz utáni helyreállításra – hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás, aki sajtótájékoztatóján az Európai Néppárt két olyan elképzeléséről is beszélt, amelyekről hétfőn tárgyalnak majd. Az egyikben arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy minél fokozottabb mértékben – az uniós támogatások terhére – előleg folyósításával biztosítson pluszforrásokat az árvíz sújtotta tagországok számára. A frakció másik elképzelése pedig arról szól, hogy az Európai Beruházási Bank rendkívül kedvezményes hiteleket folyósítson annak érdekében, hogy a tagországoknak pluszforrások álljanak rendelkezésére a hagyományos regionális fejlesztési célok megvalósítása érdekében.

Segítség lakásépítéshez


Deutsch Tamás kitért egy néhány hónappal ezelőtti jogszabály-módosításra is, amely által az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásait hamarosan már a vidéki térségekben is fel lehet használni lakások építésére, különösen a komoly szociális problémák által sújtott, szegénység által érintett területeken. Ennek kapcsán elmondta, hogy a borsodi térségben több településen sokan már az árvíz előtt is mélyszegénységben éltek. Hamarosan viszont lehetőség lesz rá, hogy ezeken a területeken a természeti katasztrófa után a „szegregált, nyomornegyed képét mutató településrészeket” újjáépítsék úgy, hogy egyúttal évtizedes problémát oldjanak meg – tette hozzá.

Végül elmondta: az, hogy Magyarország mekkora uniós támogatást kap, azon múlik, hogy mekkora a kár. Ehhez már megkezdődött a védekezés költségeinek, valamint a katasztrófa által okozott közvetlen és közvetett károk összesítése. Ennek kapcsán Deutsch Tamás hozzátette, hogy az egész újjáépítési munka szempontjából jelentős uniós források állnak rendelkezésre Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Németország és Magyarország számára is.

A „közép-európai árvizek miatt kialakult helyzet megfelelő uniós szintű kezelésére” felszólító tervezetet Deutsch Tamás Lambert van Nistelrooijjal, az európai néppárti frakció a regionális fejlesztési kohéziós politikáért felelős koordinátorával közösen kezdeményezte. Szerdán Brüsszelben az Európai Parlament (EP) néppárti frakciója egyhangúlag támogatta a határozattervezet napirendre tűzését a jövő heti plenáris ülésen. Emellett az Európa Parlament valamennyi frakciója is támogatta a tervezet tárgyalását és elfogadását.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.