időjárás 21°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Rétvári: Vége az egyházi intézmények „böjti időszakának”

MNO
2010.06.20. 14:30

Véget ér az egyházi intézmények nyolcéves böjti időszaka: mostantól az együttműködés a kormány legfőbb szempontja az egyházi iskolákkal, kórházakkal, szociális intézményekkel kapcsolatban, és nem a működés megnehezítése – mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a fővárosi Szent Margit Gimnázium tanévzáró ünnepsége előtt vasárnap.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/720069"><strong>• Hatvan éve kezdődtek a hortobágyi kitelepítések</strong></a>

A kereszténydemokrata politikus felidézte: az előző években arra is volt példa, ha egy püspök arról nyilatkozott, hogy átveszi a nehéz helyzetbe került önkormányzatoktól az iskoláikat, akkor törvénymódosítást fogadott el a parlament, amelyben horribilis fizetési kötelezettséget írtak elő az így fenntartót váltó intézményeknek. Ezeket a gátakat az új kormány már az első hetekben lebontotta – mutatott rá az államtitkár utalva a közoktatási törvény vonatkozó módosítására.

Hozzátette: szintén az elmúlt ciklusok adóssága az a több milliárd forintnyi járandóság az egyházak felé, mely az ÁSZ jelentése alapján az átvállalt közszolgáltatásokért járt volna. Ezt évek alatt tudja csak az új kormány törleszteni, de a szándék egyértelműen megvan rá – ígérte.

Kitért arra is, hogy több, mint fél évszázad óta először fordult most elő, hogy Isten neve megjelenjen a törvényekben, mint például a nemzeti összetartozásról szóló jogszabályban, amely az Isten segítségül hívásával (vocatio Dei) kezdődik, ami a lengyel alkotmányból átvett formula – jelezte a KDNP-s politikus.

Rétvári Bence utalva az elmúlt időszak katasztrofális időjárására és a hatalmas károkra kiemelte: a nyári szünetben sem lehet megfeledkezni arról, hogy a keresztény fiataloknak az árvíz utáni újjáépítéshez fokozottan kell csatlakozni, ezzel téve tanúságot hitükről.

Az intézmény honlapja szerint az Isteni Megváltó Leányai szerzetesrend tagjaként Steinmayr Maria Stanislaa anya 1920-ban alapította meg a rend első középiskoláját a fővárosban. A gimnázium ideiglenesen a XI. kerületi Fehérvári út és Váli utca sarkán lévő Fővárosi Polgári Leányiskolában nyílt meg 3 teremmel. Az első osztályba összesen 39 diákot vettek fel. A rend igyekezett saját épületben elhelyezni a gimnáziumot, az új épületbe 1932-ben költöztek át. Ebben az épületben egy szerzetesház, a tanítóképző és a gimnázium kapott helyet.

A Szent Margit Gimnáziumot 1948-ban államosították és XI. kerületi Szent Margit Leánygimnázium néven működött. 1951-ben áthelyezték a gimnáziumot, és az agráregyetem vette át az épületet, ahol utóbb a Martos Flóra Gimnázium, a Szlovák Gimnázium, végül a Kaffka Margit Gimnázium működött. Az épületet 1996. augusztus elsején kapta vissza a rend, ekkor indult újra a Szent Margit Gimnázium. A hatévfolyamos középiskolában a 2009/2010-es tanévben több mint nyolcszáz diák tanult.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.