Több gyümölcstermelő felhagyhat a gazdálkodással

Éves szinten várhatóan mintegy 30-40 milliárd forinttal csökken a magyarországi zöldség- és gyümölcstermelő gazdálkodók termelése a válság miatt, s az országban több termelőnek gondot okozhat hitele törlesztése, ezért egy részük fel is hagyhat a termeléssel – mondta Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek csütörtökön.

MNO
2010. 06. 04. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: a válság hatását súlyosbítja az időjárás miatti – a FruitVeB előzetes becslései szerint milliárdos nagyságrendű – mezőgazdasági kár értéke is. A magyar zöldség- és gyümölcságazatban tevékenykedő gazdálkodók az elmúlt években éves szinten mintegy 200 milliárd forint termelési értéket állítottak elő – ismertette. Hozzátette: az ágazat számára már a 2009-es év is nehéz volt, az időjárás és a fogyasztáscsökkenés miatt.

Tavaly a márciustól szeptember végéig tartó vegetációs időszak során az időjárás rendkívül száraz volt, s a szárazság miatt kevés volt a termés és a rügy. Idén az eső és a viharos idő okozott károkat: bár ezek felmérése javában zajlik, a FruitVeB előzetes adatai szerint például a korai cseresznye termésének mintegy 80-85 százaléka megsemmisült, s csupán mintegy 15-20 százalék lesz betakarítható. A szakmaközi szervezet szerint az idén a konzerviparban, a hűtőiparban és az üdítőital-gyártó üzemekben a korábbi évekhez képest is kevesebb gyümölcsöt és zöldséget dolgozhatnak fel.

A FruitVeB adatai szerint a három ágazat 2008-ban együttesen mintegy 1,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgozott fel, amely 2009-ben mintegy 1,3 millió tonnára csökkent. A jelenlegi megrendelésállományok alapján az várható, hogy idén mintegy 1,1 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgozhatnak fel. A feldolgozott gyümölcstermékek értékesítése tavaly mintegy harminc százalékkal csökkent a 2008-ashoz képest. A szervezet adatai szerint a konzerviparban 2008-ban mintegy 550 000 tonna zöldséget és 60 000 tonna gyümölcsöt, a hűtőiparban 203 000 tonna zöldséget és 23 000 tonna gyümölcsöt dolgoztak fel. Levet és sűrítményt pedig mintegy 637 ezer tonna termésből gyártottak.

Szabó József szerint a fogyasztáscsökkenés hatására a magyar termelők már tavaly is kevesebbet fejlesztettek, és csökkent az új telepítések száma is. A gyümölcstermelők hitelképessége évek óta folyamatosan romlik, mivel nem, vagy csak nehezen tudnak alkalmazkodni a gyorsan változó piaci körülményekhez, s nincs elegendő koncentrált kínálatuk a magyarországi éves zöldség- és gyümölcstermés mintegy hatvan százalékát forgalmazó nagy kereskedelmi láncok számára sem.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.