A közlemény utal arra, hogy a lakosság 96 százaléka támogatja az élelmiszerek fokozott ellenőrzését. Az Európa több országában már működő másodlagos élelmiszer-vizsgálattal – amely minden raktárat, hűtőházat és szállítmányt érint – a termékeket nemcsak az előállítás helyén (elsődleges élelmiszer-vizsgálat), hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják. A Magyarországon újnak számító rendszer lényege, hogy a hűtőházak és raktárak üzemeltetőinek a nagy kockázatú élelmiszereknél (például hús, friss zöldség és gyümölcs, tej, tejtermékek) 2 nappal a szállítmány érkezése előtt bejelentési kötelezettségük lesz a felügyeleti szervek felé. A szükséges adatok közé tartozik a szállítmány mennyisége, beszerzési ára, származási helye, az első magyarországi tárolási helyszín. Így a hatóság, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) minden nagybani élelmiszer-szállítmány útját nyomon követheti és ellenőrizheti.
Az MGSZH a beérkezett adatok alapján kockázatalapú ellenőrzést végez. Ahol problémát találnak, ott sűrűbben ellenőriznek. A vizsgálatok nem kizárólag a külföldi árukra vonatkoznak, megkülönböztetés nélkül a magyar élelmiszereket is rendszeresen ellenőrzik. A húsáruknál alkalmazott eddigi szúrópróbaszerű vizsgálatok helyett az MGSZH a kockázatosnak ítélt szállítmányok (nem csak húsáruk) 100 százalékát ellenőrzi. Ezzel kiküszöbölhetővé válik a dátumátcímkézés, -átírás és az élelmiszer-hamisítás. A új rendelet előírásait megszegők szigorú szankciókra számíthatnak – hangsúlyozza a VM.
(MTI)
Kényszersorozás a boltban: fejbe verték, majd elhurcolták a fiatal férfit + videó














Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!