A mintegy 22 ezer támogatásra jogosult pálinkafőzde évi 80 millió euróhoz jut. A gabona- vagy burgonyaalapú párlatokat készítő társaságok szubvenciója 2013-ig marad meg, míg az évente legfeljebb 300 liter gyümölcspálinkát készítő cégek hosszabb időt kapnak a piaci alkalmazkodáshoz, állami szubvenciójuk 2017-ben szűnik meg.
A támogatást olyan vállalatok kapják, amelyeknek a pálinkafőzés csak kiegészítő tevékenység. A szubvenció megszüntetését régóta sürgetik, főként olyan cégek, amelyeknek a párlatkészítés a fő profiljuk, és ezért nem jogosultak a támogatásra. Ezek a társaságok úgy vélik, a szubvenció torzítja a versenyt, és nem fér össze a közösségi joggal.
Az úgynevezett pálinkamonopólium egyedülálló az EU-ban. A megszüntetését hétfőn jelentették be, az uniós mezőgazdasági, vidékfejlesztési miniszterek brüsszeli tanácskozása után. Az értekezleten a többségi álláspont az volt, hogy a támogatást már csak egyszer szabad meghosszabbítani, és 2013-tól fokozatosan le kell építeni – mondta Robert Kloos, a berlini mezőgazdasági minisztérium államtitkára.
(MTI)
Ali Baba mégsem távozott?















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!