Mindenkinek érdeke, hogy megoldódjon ez a kacifántos ügy

Jelentős közüzemi számlatartozást halmozott fel az Ikeron Zrt., ám a miskolci Búza téri piac többségi tulajdonosa a mindössze 33 százalékos tulajdonrésszel rendelkező helyi önkormányzat vezetésétől várja a megoldást. Amennyiben a borsodi megyeszékhely állná a teljes cechet, akkor a koalíció közvagyon hűtlen kezelését valósítaná meg – fogalmazott portálunk kérdésére Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Tolcsvai L. László
2010. 11. 26. 8:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenlegi formájában instabil a Búza téri piac működőképessége – fogalmazott Kriza Ákos. A fideszes polgármester elmondta: a város önkormányzatának a miskolciak és az ott dolgozó kereskedők érdekében most mégis életben kell tartani egy elhibázott gazdasági konstrukcióban létrehozott, rosszul kivitelezett beruházás eredményét, amiért az előző, MSZP-s vezetést teszi felelőssé, jogi, illetve erkölcsi értelemben egyaránt. Emlékeztetett: az Ikeron tulajdonát képező Miskolci Piac Zrt. már az előző ciklusban csődközeli helyzetben volt, amiért a felelősséget a korábbi, talán szándékosan pénzpazarló szocialista városvezetésnek kellett volna vállalnia, ugyanis sorozatos rossz döntéseikkel ezt az állapotot ők idézték elő.

„A miskolciaktól a közpénzekkel való felelős gazdálkodásra kaptunk felhatalmazást” – közölte a kormánypárti városvezető. „Álláspontunk a piac ügyében ezért az, hogy a város csak kisebbségi tulajdonrésze arányában vállalhatja a felelősséget a Miskolci Piac Zrt. kifizetetlen számláiért, hitelezői követeléseiért. Egy ennél nagyobb arányú vállalás a közvagyon hűtlen kezelése lenne” – vallja Kriza.

Kriza Ákos mélységesen felháborítónak tartja, hogy az adósságok rendezésében a Miskolci Piac Zrt. tulajdonosa továbbra sem a megoldást keresi, hanem csak saját érdekeit nézi. Felelősséget nem vállal, viszont megszabadulna 67 százalékos tulajdonrészétől, a kétmilliárdos kölcsöntartozáson túl további 510 millió forintra tartana igényt üzletrészéért a várostól.

A polgármesteri hivatal tárgyalásokat folytat a piac hitelezőivel, egészen addig, amíg megnyugtató megoldást nem talál a hosszú távú kiegyensúlyozott működtetés biztosítására. A polgármester úgy véli, mindenkinek érdeke, hogy megoldás szülessen e kacifántos ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.