Új szelek fújnak Miskolcon, Kriza rendet ígér piacügyben is

A miskolci Búza téri piac súlyos anyagi gondokkal küzd, veszélyben a működőképesség, ami miatt a borsodi megyeszékhely új polgármestere bírálja az előző városvezetést. Kriza Ákos azt mondja, a 2006-os átépítés során számos hibát vétettek a tervezők és kivitelezők, ráadásul úgy kezdődött el a miskolci beruházás, hogy előtte bontási engedély nélkül dózerolták le 16 vendéglátó-ipari vállalkozó jól bevezetett pavilonját. A szabálytalanságok feltárása után szükségszerűvé válik a helyzet konszolidálása, ugyanis valószínűleg a helyhatóságnak kell az adósságokat rendeznie – áll a fideszes városvezető közleményében.

Tolcsvai L. László
2010. 11. 19. 8:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miskolci Piac Zrt. adósságaival a helyi önkormányzatot rendkívül nehéz helyzetbe hozta – fogalmaz Kriza Ákos –, a társaság hatalmas közüzemi és szolgáltatói tartozásokat halmozott fel. Amennyiben fizetési kötelezettségeiket nem egyenlítik ki, a piac működése egyik napról a másikra veszélybe kerülhet. A polgármester emlékeztet: a Búza téri Vásárcsarnok és Piactér építésére és üzemeltetésére 2006 decemberében jött létre a Miskolci Piac Zrt.-t, amelyben a város önkormányzata csupán 33 százalékos tulajdonrészt szerzett. Engedély nélkül bontottak, így nem véletlenül indított 16 megkárosított piaci vállalkozó pert a város ellen.

A vásárcsarnok és a piactér kivitelezését és az üzemeltetést végző többségi tulajdonos, az Ikeron Zrt. a szocialista városvezetés asszisztálása mellett feltételezhetően rendkívül sok hibát vétett, és felelőtlenül járt el a beruházás során, az árusok védelme érdekében most mégis az önkormányzatnak kellene a tartozásokat rendeznie. A számos probléma közül az egyik az, hogy a leköszönt városvezetésre jellemző módon a vásárcsarnok építésére felvett hitel nagyobb, mint maga az elkészült épület értéke.

A hibákért és hiányosságokért az Ikeron Zrt. kötelessége fizetni a kártérítést a Miskolci Piac Zrt.-nek, ezt az igényt a városvezetés mindenképpen érvényesíteni akarja. Az önkormányzat részéről ugyanakkor gátolja az igénybejelentést az, hogy a megrendelő nem a helyhatóság grémiuma volt, hanem a Miskolci Piac Zrt., amelynek többségi tulajdonosa az Ikeron. A társaság azonban csak akkor adná át tulajdonrészét, ha azt Miskolc önkormányzata mintegy ötszázmillió forintért megvásárolná.

Az Ikeron ajánlata azt jelenti: Miskolc az eddigi befektetésein felül további ötszázmillió forint, valamint mintegy kétmilliárd forint OTP-tartozás átvállalásával vásárolhatná meg a vásárcsarnokot és piacteret. Ez az összeg a várost és lakóit terhelné. Ennyi pénzért Miskolc tulajdonába egy végletekig elhibázott, kifogásolható minőségben megépített, az eredetileg tervezett funkcióját ellátni képtelen vásárcsarnok és piactér kerülne, amelyet a jövőben mindenképp át kellene építeni.

A kialakult helyzet oka a korábbi városvezetés hibás döntése, gondolkodásmódja és szakmai hozzá nem értése. Ennek lett az a következménye, hogy a város nem tud érdemben beleszólni a piac működtetésébe. Eredendően rossz konstrukció a Miskolci Piac Zrt., mert a leköszönt MSZP-s vezérkar kiadta a kezéből a döntési jogot, így teret engedett a magántőke ellenőrzés nélküli nyerészkedésének. Ez a konstrukció a jövőben nem fenntartható – hívta fel a figyelmet Kriza. Miskolc új vezetésének álláspontja szerint egy város soha nem mondhat le arról, hogy maga irányítsa az életét. A saját házában nem lehet kisebbségi tulajdonos – döntési jog nélkül. A befektető mindig a saját érdekét nézi, nem a miskolciakét. A polgármester rámutatott: a befektetők nem irányíthatják a várost.

– Miskolc polgármesterként mindent megteszek a piac további működéséért és működtetéséért – teszi hozzá a borsodi megyeszékhely első embere. A kialakult állapotok közepette most a legsürgősebb teendőnk az áramszolgáltatóval való megegyezés. A kapcsolatot felvettük a cég vezetésével, a tárgyalásokat megkezdtük. Előzetes szóbeli megállapodásunk alapján a piac működése egyelőre fenntartható, de itt hívom fel a figyelmet Miskolc súlyos anyagi gondjaira. Mindezt kötelességem figyelembe venni minden döntésnél. Úgy vélem, nem támogatható egy magáncég, amely már eddig is hatalmas károkat okozott 170 ezer lelkes településünknek és ugyancsak népes agglomerációjának erkölcsi, illetve anyagi értelemben egyaránt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.