A fél év végére lezárható a folyamat

Számos módosítással bár, de megszavazta az Európai Parlament gazdasági bizottsága kedden azokat a jelentéseket, amelyek az Európai Unió tagországai közti gazdasági koordináció fokozását gyakorlatba átültető hat jogszabállyal foglalkoznak.

MNO
2011. 04. 19. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csomagról most tárgyalás kezdődik az uniós intézmények között. Az Európai Parlament plénuma várhatóan ezt követően, júniusban szavaz a jogszabályokról. Az EU-tagországok a magyar elnökség irányításával a múlt hónapban jutottak megállapodásra a jogszabályok szövegéről. Az elnökség azt reméli, hogy a fél év végére sikerül lezárni a folyamatot.

Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) EP-képviselő a voksolás után kiadott közleményben kiemelte: „Fontos, hogy a jogalkotási folyamat a tagállamok együttes érdekét figyelembe véve a parlamenttel közösen zökkenőmentesen folytatódjon, s a rögzített és elfogadott ütemterv szerint a kitűzött időpontra eredményesen befejeződjön.”

A szóban forgó jogszabályok egyebek között az EU stabilitási és növekedési paktumának reformját tartalmazzák. Külön szabály foglalkozik a költségvetési eljárások szankcióival, az átláthatóságot és ellenőrizhetőséget biztosító előírásokkal. A csomag a túlzott deficiteljárás mintájára felállít egy túlzott egyensúlytalansági eljárást is, amelynek keretében az érintett ország akár szankciókkal is sújtható, ha túlságosan eladósodik.

Az EP-bizottság jóval több mint ezer módosító indítványról szavazott, és a voksolás után kialakult kép több jelentéstevő beszámolója szerint azt jelzi, hogy az intézmények közti tárgyalások nem ígérkeznek könnyűnek. A uniós parlamenti testület politikai frakciók szerint is több kérdésben megosztottnak mutatkozott. Az egyik legvitatottabb téma az volt, mennyire legyenek automatikusak a problémás EU-tagállamokkal szembeni szankciók. E kérdésről még további éles tárgyalások várhatók az EP és az uniós elnökség között.

Pelczné úgy fogalmazott, hogy „a szavazás kimenetele a magyar soros elnökség sikerének tekinthető, hiszen az elnökség mindvégig teljes körű együttműködésre törekedett az Európai Parlamenttel, s továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a hatos gazdasági csomag jogalkotási munkái júniusban sikeresen lezárulhassanak”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.