A medvehagyma régi népi fűszernövény, a Bakony és a Mecsek bizonyos részein terem. Európában a legnagyobb összefüggő mező Orfű környékén található. Február elejétől április végéig szedhető. Vértisztító hatását az orvostudomány régóta ismeri.
Azért is medvehagyma a neve, mert a népi hagyomány szerint a medve a téli álom után először, amikor kijött a barlangból, ebből tépett és evett, és ez egy tisztító kúra volt a számára, ez indította be az életfunkciókat a szervezetében, és ugyanúgy, ahogy a medve ezt felhasználta erre, ugyanúgy, ha az emberek ezt fogyasztják, azzal segít, hogy az immunrendszert erősíti – mondta el Serényi Ákos, az Orfűi Tájház vezetője.
A magyar gasztronómia néhány éve fedezte fel újra. A levestől az elő- és főételeken át a desszertekig szinte az összes ételben fel lehet használni.
Jó, ha visszanyerjük konyhánk, ételeink sokszínűségét, hiszen a magyar konyha – bármennyire is érték kritikák és érik napjainkban is – világviszonylatban a legszínesebbek közé tartozik, és elsősorban azokat az alapanyagokat kell felhasználni, amelyek hazai területen megteremnek – hangsúlyozta Ónodi Ferenc életműdíjas gasztronómus.
Az ínyenceknek a medvehagyma tartósítása se jelent különösebb gondot. Aki egész évben ezzel a növénnyel szeret ízesíteni, az vagy lefagyaszthatja, vagy olívaolajban tárolhatja.
(hírTV)
Itt van egy újabb botrányos hangfelvétel Magyar Péterről - videó