Az immunrendszert is erősíti a medvehagyma

Medvehagyma-fesztivált tartanak a hét végén Orfűn. A mecseki falu közelében található ugyanis a legnagyobb összefüggő terület, ahol a fűszernövény megterem. A magyar konyhaművészet pár éve fedezte fel újra, a növény vértisztító hatása évszázadok óta ismert.

MNO
2011. 04. 17. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A medvehagyma régi népi fűszernövény, a Bakony és a Mecsek bizonyos részein terem. Európában a legnagyobb összefüggő mező Orfű környékén található. Február elejétől április végéig szedhető. Vértisztító hatását az orvostudomány régóta ismeri.

Azért is medvehagyma a neve, mert a népi hagyomány szerint a medve a téli álom után először, amikor kijött a barlangból, ebből tépett és evett, és ez egy tisztító kúra volt a számára, ez indította be az életfunkciókat a szervezetében, és ugyanúgy, ahogy a medve ezt felhasználta erre, ugyanúgy, ha az emberek ezt fogyasztják, azzal segít, hogy az immunrendszert erősíti – mondta el Serényi Ákos, az Orfűi Tájház vezetője.

A magyar gasztronómia néhány éve fedezte fel újra. A levestől az elő- és főételeken át a desszertekig szinte az összes ételben fel lehet használni.

Jó, ha visszanyerjük konyhánk, ételeink sokszínűségét, hiszen a magyar konyha – bármennyire is érték kritikák és érik napjainkban is – világviszonylatban a legszínesebbek közé tartozik, és elsősorban azokat az alapanyagokat kell felhasználni, amelyek hazai területen megteremnek – hangsúlyozta Ónodi Ferenc életműdíjas gasztronómus.

Az ínyenceknek a medvehagyma tartósítása se jelent különösebb gondot. Aki egész évben ezzel a növénnyel szeret ízesíteni, az vagy lefagyaszthatja, vagy olívaolajban tárolhatja.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.