Bölcsőde vagy munka

A 15 éven aluli gyermeket nevelő nők 53 százaléka nem dolgozik, 30 százalékuk pedig kifejezetten a gyereknevelés miatt nem tud vagy nem akar munkát vállalni – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. Az adatok szerint a gyermekintézmények fejlesztése mintegy 50-100 ezer, jellemzően iskolázott nő számára teremtene munkavállalási lehetőséget. A társadalom elöregedése miatt egyre többen maradnak ki a munkából idősek gondozása miatt.

Magyar Nemzet
2011. 04. 20. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen megdöbbentő adatok derülnek ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogy mennyiben akadályozza hazánkban a férfiak és a nők munkavállalását a gyereknevelés, valamint a szülő vagy más hozzátartozó gondozása. A Munkavégzés és családi kötöttségek címet viselő elemzés nemcsak a problémákra világít rá, de az okokat is megpróbálja feltárni, hogy a döntéshozók számára világos képet adhasson a jelenlegi helyzetről.

Ma hazánkban elsöprő többségben a nők vállalják a gyerekneveléssel járó kötelezettségeket, így a gyermekes családokból a gyengébbik nem tagjai kerülnek nehezebb helyzetbe a munkaerőpiacon. Míg a 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő férfiaknak csupán 2 százalékát akadályozza a munkavállalásban a gyermeknevelés, addig ez a gyermekes anyák 32 százalékára igaz – írja a szerdai Magyar Nemzet, melyből további részleteket is megtudhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.