Elemi fontosságú az idei év a külhoni magyarság szempontjából

A készülő nemzetpolitikai stratégiában központi szerepet kap a népességfogyás megállítása a határon túli magyarlakta területeken – mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár az Országgyűlés szakbizottsága előtt kedden Budapesten.

MNO
2011. 04. 19. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Répás Zsuzsanna kiemelte: az idei év nagyon fontos a demográfiai felmérések szempontjából, a környező országok szinte mindegyikében ugyanis ekkor rendezik a népszámlálásokat. Horvátországban már áprilisban, Szlovákiában májusban, míg Romániában és Szerbiában várhatóan ősszel lesznek a népszámlálások, Ukrajnában pedig valószínűleg jövőre veszik számba a lakosságot. Szlovéniában online módon zajlik a népszámlálás. A helyettes államtitkár elemi fontosságúnak nevezte, hogy ezeken a külhonban élők minél nagyobb arányban vallják magukat magyarnak és vállalják identitásukat. Megjegyezte: ez azért fontos a pontos nemzetpolitikai stratégia megalkotása mellett, mert a szomszédos államokban a különböző kisebbségi – így nyelvhasználati – jogokat a népesség arányszámához kötik.

A népszámlálás során fontosnak tartotta, hogy a családtagok azokat is bediktálják, akik valamilyen oknál fogva nincsenek otthon, például külföldön vállalnak munkát. Kitért arra a jelenségre is, hogy a magyar nyelvet hétköznap egyébként használók, nemzetiségként már nem feltétlenül tüntetik fel a magyart. Ennek egyik oka lehet, hogy már esetleg nem kötődnek annyira a nemzeti kultúrához, önazonosságuk nincs meg, hiányoznak a kapcsolattartás intézményei, amelyek az identitást erősíthetnék. Hasonló a helyzet a vegyes házasságoknál is, ahol szintén nagyobb az esély az asszimilációra. Azt is fontosnak nevezte, hogy a népszámlálásokon a határon túl élő romák milyennek vallják majd magukat.

Répás Zsuzsanna egy tavaly év végi, kolozsvári konferencián ismertetett adatokat idézve azt mondta, arra lehet számítani, hogy összességében a Kárpát-medence külhoni magyar közösségeihez 2001-hez képest 230-250 ezerrel kevesebben tartoznak. Erdélyben és a Vajdaságban a migráció és az alacsony születésszám, míg a Felvidéken az asszimiláció a domináns – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Kifejtette: az előző népszámlálás óta a Felvidéken 60 ezerrel, Kárpátalján 9 ezerrel, a Vajdaságban 40-45 ezerrel, míg Erdélyben 120-130 ezerrel csökkent a magyarság lélekszáma. Hozzátette: Ausztria volt az egyetlen hely, ahol növekedés volt tapasztalható, de ez a kivándorlás miatt volt így. Eközben ezekben az államokban a többségi nemzet aránya nőtt – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Répás Zsuzsanna szerint ez a tendencia akkor változhat meg, ha a kisebbségben élők nagyobb arányban vállalnak gyermeket, mint a többségiek, s erre pozitív példaként említette az erdélyi magyar értelmiséget. Fontosnak tartotta, hogy a magyar nyelv presztízse felértékelődjön, ez szintén esélyt jelenthet az asszimilációval való szembenállásra. A magyar kormány igyekszik ilyen irányú lépéseket tenni – mondta, és kitért még a magyar intézményrendszer és a civil szervezetek megerősítésének szükségességére is.

Szávay István (Jobbik) hozzászólásában a kormány konkrét cselekvési tervét hiányolta és az oktatási-nevelési támogatás megemelését javasolta. Mint mondta, ennek 20 ezer forintos összege évek óta változatlan, s arra is kíváncsi volt, hogy a felhasználás ellenőrzését hogyan tervezik.

Répás Zsuzsanna válaszában egyetértett azzal, hogy jó lenne megemelni a támogatás összegét. Jelenleg ez a határon túli támogatások mintegy 40 százaléka, 5-5,5 milliárd forint. Amint az ország teljesítőképessége ezt megengedi, reményei szerint ez meg is történik. Az ellenőrzés mellett a pályázati rendszert is meg kell változtatni – emelte ki, hozzátéve: eddig nem volt feltétel, hogy elérhető magyar iskolába járjon a gyermek. Ezen változtatni kívánnak, s szórvány esetében, ha nincs elérhető távolságban magyar iskola, akkor jöhetnek szóba alternatív megoldások.

Stágel Bence (KDNP) a helyettes államtitkár által elmondottakat precíz helyzetértékelésnek nevezte, és arra volt kíváncsi, hogy a határon túli történelmi egyházak szerepét hogyan látja, van-e hivatalos párbeszéd velük. Répás Zsuzsanna válaszában folyamatos párbeszédről számolt be a bizottság tagjainak.

Szili Katalin (független), a bizottság alelnöke a nyugati szórványban élőkről érdeklődött, s arra volt kíváncsi, hogy a civil szervezeteket mennyire vonják be a munkába. Potápi Árpád János (Fidesz), a testület elnöke arról beszélt, hogy a kormány nemzetpolitikai tevékenysége nagyon előremutató az előző korszakhoz képest, és szintén a civil szervezetek támogatására kérdezett rá. A helyettes államtitkár a nyugati szórvány kapcsán kiemelte, hogy felmérésük sokkal nehezebb, de Amerikában például mintegy 1,5 millió magyart mutattak ki korábban. A másik kérdésre válaszul jelezte: fontosnak tartják az ifjúsági és civil szervezetek bevonását a munkába.

A bizottság április 27-én Beregszászon tart kihelyezett ülést, amelyen részt vesz a beregszászi és ungvári főkonzul, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, valamint egyházi személyek is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.