„Először le kell mondania arról, hogy Isten akarjon lenni” + Képek

Nagy árat fizet az ember, ha öntelt, és azt gondolja, hogy a technika helyettesítheti Istent – ez volt a központi gondolata XVI. Benedek pápa szentbeszédének a <a href="http://www.mno.hu/portal/778417" target="_blank"><strong>virágvasárnapi </strong></a>szertartáson.

MNO
2011. 04. 17. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pálma- vagy olajfaággal a kézben több tízezer ember gyűlt össze a Szent Péter téren, hogy emlékezzen Jézus jeruzsálemi bevonulására a keresztre feszítés előtti héten. A keresztényeknél a virágvasárnappal veszi kezdetét a nagyhét, amely a húsvéttal ér véget. A pápa beszédének gondolatmenetét az ember és az Isten közötti kapcsolat köré fonta, és figyelmeztetett, hogy ezt a kapcsolatot időnként veszélyezteti a technika.



„A férfit és a nőt kezdettől fogva eltöltötte és mind a mai napig eltölti a vágy, hogy olyan legyen, mint az Isten, hogy saját erejével elérje a Teremtő hatalmasságát. Az emberiség sok mindent képes volt megvalósítani: tudunk repülni, láthatjuk, hallhatjuk egymást a Föld legtávolabbi sarkaiból. Mégis, a gravitációs erő, amely lehúz bennünket a földre, hatalmas” – mondta a katolikus egyházfő.


Miközben a nagy technikai vívmányok könnyebbé tették az ember életét, tágították a gonosz lehetőségeit is. A közelmúltban történt természeti katasztrófák pedig emlékeztettek bennünket arra – ha egyáltalán volt szükség emlékeztetőre –, hogy az emberiség nem mindenható. Ha az ember jó kapcsolatot akar Istennel, akkor „először le kell mondania arról, hogy Isten akarjon lenni” – jelentette ki virágvasárnap XVI. Benedek, aki az előző nap töltötte be 84. életévét.


Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.