Erősödött a forint

Kedden erősödött a forint: az eurót 266,23 forinton jegyezték délután négy órakor a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 268,20 forint után.

MNO
2011. 04. 19. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn délután hideg zuhanyként érte a piacokat, hogy az S&P hitelminősítő negatívra rontotta az Egyesült Államok hitelbesorolásának kilátását. A kockázatkerülés fokozódásával az euró jelentősen gyengült, ez váltotta ki a forint esését is. Hétfőn este és keddre virradóra 1,4200 dollár közeli eurójegyzésekre is volt példa. Az euró április 7-e, az EKB kamatemelése óta nem áll ilyen alacsony árfolyamon. Kedden viszont az euró már folyamatosan emelkedett és délutánra már 1,4300-as dollárjegyzéseknél járt.

Kedden néhány, a vártnál jobb régiós makrogazdasági mutató és egy görög kincstárjegy-kibocsátás viszonylag kedvező piaci fogadtatása erősítette az eurót. A forint meggyőző stabilitást mutatott a múlt hét közepe óta, mialatt a görög adósság átütemezésének kockázata, a portugál segélycsomag körüli bonyodalmak, majd hétfőn az amerikai adósbesorolás kilátásának rontása folyamatosan erodálta a nemzetközi befektetői bizalmat, fokozta a piaci kockázatkerülést.

A forint árfolyama csütörtöktől hétfőig gyakorlatilag nem változott, az euróval szemben a 267-es jegyzés szűk környezetében ingadozott. A forint hétfői gyengülése, ami 268,80-as eurójegyzésig ment el, a piaci várakozásoknak megfelelően a 268,40 és 269,00 forintos jegyzési határoknál húzódó erőteljes technikai ellenállásba ütközve megállt és megfordult.

A dollár jegyzése kedden 186,24 forint volt 1,4299 dolláros euróárfolyam mellett. Hétfőn délután a dollárt 188,17 forinton, az eurót 1,4262 dolláron jegyezték. A svájci frank jegyzése 207,30 forint a hétfő délutáni 210,18 forint után, száz japán jen jegyzése pedig 225,16 forint, szemben az előző napi 227,97 forinttal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.