Fejlesztették a Kálvária Védőotthont

Befejeződött a szegedi Kálvária Védőotthon két épületének fejlesztése, az 50 millió forintos korszerűsítés költségeinek 94 százalékát az intézményt fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye európai uniós pályázati forrásokból fedezte – jelentették be a beruházás keddi átadásán.

MNO
2011. 04. 19. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2000-ben alapított Kálvária Védőotthon értelmi fogyatékos és halmozottan sérült lakók ellátására szakosodott. Gajdosné Szálkai Erzsébet, az intézmény igazgatója elmondta, a gondozottak közül néhányan mozgáskorlátozottak, kerekes székkel közlekednek, illetve járókeretet használnak. Ezért pályázott az otthon két akadálymentes személyfelvonó építésére.

Mozgáskészségük fenntartásához a gondozottak rendszeresen sport- és mozgásos játékfoglalkozásokon vesznek részt. A beruházás részeként mozgáskoordinációt fejlesztő, speciális terápiákhoz alkalmas eszközöket szerzett be az intézmény. A komplex fejlesztés során számítógépes oktatást is szerveztek a lakóknak. Emellett a gépparkot is fejlesztették, nagy teljesítményű nyomtatót, fénymásolót szereztek be, és egy mozitermet is kialakítottak.

A jelenleg üzemelő három házat az Értelmi Fogyatékos és Halmozottan Fogyatékos Fiatalok Egyházi Otthonának Alapítványa építtette. Elsőként a 14 ellátottat gondozó Referenciaház nyitotta meg kapuit. 2001-ben adták át a Frim Jakab Házat, majd három évvel később a Bárczi Gusztáv Házat 12-12 ember ellátását biztosítva. Velük húsz gondozó foglalkozik. Az intézmény az idei évtől került a működtetését addig is ellátó Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonába. A több mint másfél hektáros területen a gondozottak önálló életet folytatnak, egy részük a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt. védett munkahelyén napi négy órában dolgozik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.