Gyenge a hitelezés, messze még a fordulópont

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa szerint a pénzügyi rendszer stabil, sokkellenálló-képessége megfelelő, ám ennek ellenére aktivitása a hitelezésben gyenge, s messze még a hitelezés fordulópontja – tette közzé a testület szerdán annak kapcsán, hogy a jegybank publikálta pénzügyi stabilitási jelentését.

MNO
2011. 04. 20. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanács szerint a gyenge hitelezés hátráltatja és törékennyé teszi a gazdasági fellendülést. A hitelezés akkor erősödhet, ha hatékonyabbá válik a nem teljesítő portfolió kezelése, és mérséklődik vagy megszűnik a bankok nemzetközi összehasonlításban mért kiemelkedő adóztatása – olvasható a monetáris tanács állásfoglalásában.

Megfelelő a hazai bankok likviditása

A 7 legnagyobb magyarországi bank 2010-es teljesítménye alapján elvégzett rövid távú stresszteszt szerint a pénzintézetek likviditási tartaléka megfelelő lenne akkor is, ha a pénzpiaci zavarok, a betétkivonás és az árfolyamsokk együtt következne be – derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási jelentéséből. A szerdán publikált jelentés szerint a likviditási tartalék szintje azonban csökkent az előző évihez képest. A tesztet a jegybank végezte. A jelentés megállapítja: több bank esetében mérsékelt devizahiány léphetne fel, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy egy elhúzódó stresszhelyzetben a likviditás alapvető feltétele a forint- és devizalikviditás közötti átjárhatóság fennmaradása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.