Kötelezettség volt az új alaptörvény megalkotása

Magyarországon nem állt fenn alkotmányozási kényszer, az új alaptörvény megalkotása azonban a kétharmados többséget szerzett Fidesz–KDNP pártszövetség számára kötelezettség volt, hiszen egy ideiglenes alkotmányt „váltottak le”, amelynek preambulumában is szerepelt, hogy az Országgyűlésnek majd újat kell alkotnia – hangoztatta Salamon László KDNP-s országgyűlési képviselő kedden Szombathelyen.

MNO
2011. 04. 19. 19:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának elnöke szerint így is sokat késett az új alaptörvény, hiszen a rendszerváltás óta húsz év telt el, ám eddig – szavai szerint – hiányzott vagy az ahhoz szükséges parlamenti többség, vagy a politikai akarat.

Salamon László utalt arra, hogy a Horn-kormány idején is meglett volna a kétharmados többség az alkotmányozásra, ám akkor a parlamenti többséget adó MSZP és SZDSZ nem tudott megegyezni egymással, ezért nem fogtak bele új alkotmány megalkotásába.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.