Prágába utazott Schmitt

Schmitt Pál magyar köztársasági elnök csütörtökön és pénteken kétnapos hivatalos látogatást tesz a Cseh Köztársaságban Václav Klaus cseh államfő meghívására.

MNO
2011. 04. 20. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar államfőt csütörtök délelőtt katonai tiszteletadással fogadják a prágai Vár első udvarán, majd Schmitt Pál és Václav Klaus feleségükkel együtt félórás magánmegbeszélést folytatnak. A plenáris kétoldalú tárgyalásokat nagyjából egyórásra tervezték. Ezután a két államfő sajtóértekezleten ad tájékoztatást a cseh–magyar megbeszélések eredményéről. Schmitt Pált ezt követően fogadja Milan Stech, a cseh parlamenti felsőház, a szenátus elnöke, majd a politikusok együtt ebédelnek. Délután a magyar elnök meglátogatja a Motoli köztemetőt, ahol megkoszorúzza a kommunizmus áldozatainak emlékművét, és felkeresi a prágai főpolgármestert is.

A csehországi magyar szervezetek képviselőivel való találkozóra és beszélgetésre Magyarország prágai nagykövetségének épületében kerül sor. A találkozó az államfő által indított Magyarok XXI. beszélgetéssorozat újabb fejezete lesz. A csehországi magyarok körében a találkozó iránti érdeklődés nagy. Csehországban a legutóbbi (2001) népszámláláskor mintegy 15 ezer ember vallotta magát magyarnak. A legnagyobb és legbefolyásosabb szervezetük a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége. Ez adja ki a Prágai Tükör című, évente öt alkalommal megjelenő közéleti és kulturális folyóiratot. Az első napot díszvacsora zárja, amelyet Václav Klaus ad magyar vendége tiszteletére a prágai Hradzsinban.

Pénteken, a látogatás második napjának reggelén Schmitt Pál és felesége várhatóan sétát tesznek a nevezetes Károly hídon, amely a Moldva-parti cseh metropolisz egyik legrégibb és világszerte ismert történelmi műemléke. A délelőtti program része két tárgyalás is: Petr Necas cseh miniszterelnökkel, valamint Miroslava Nemcovával, a képviselőház elnökével. A Vítkov-hegyi cseh nemzeti emlékhely megkoszorúzása után Schmitt Pál és kísérete a Prágához közeli Libisben felkeresi Végh János magyar református pap és társai sírhelyét, s ellátogat Melníkbe. A városban Beck András magyar szobrász állított emlékművet Jan Palachnak, aki a szovjet megszállás elleni tiltakozásul 1969 januárjában Prága központjában felgyújtotta magát.

A jelenlegi magyar és a cseh köztársasági elnöknek nem ez lesz az első találkozója. Schmitt Pál és Václav Klaus legutóbb tavaly novemberben Karlovy Varyban, a négy visegrádi ország államfőinek csúcsértekezletén már találkozott, és kétoldalú megbeszélést is folytattak egymással. A magyar–cseh politikai és gazdasági kapcsolatokat mindkét fél nagyon jónak és problémamentesnek tartja. Budapest és Prága szorosan együttműködik a regionális visegrádi csoportban, valamint az Európai Unióban és a NATO-ban is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.