A Baromfi Terméktanács, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tej Terméktanács, továbbá a Magyar Pékszövetség szakértői, illetve vezető tisztségviselői kedden Budapesten közös sajtótájékoztatón fejtették ki javaslatukat, amely szerint a jövő év elejétől az általuk előállított termékek áfáját 5 százalékos szintre kellene csökkenteni a jelenlegi 25 százalékról. Ez összhangban van a Vidékfejlesztési Minisztériumban készült szakmai előterjesztéssel, amely ugyancsak 20 százalékpontos mérséklést javasol ebben a termékkörben.
A szakmai szervezetek képviselői úgy vélik, az áfacsökkentés egyértelműen a mező- és élelmiszer-gazdaság kifehéredéséhez vezetne. Becslésük szerint jelenleg egy év alatt a költségvetésbe mintegy 100 milliárd forintnyi áfát nem fizetnek be azok, akik az általános forgalmi adó befizetését elkerülik. Ezek a vállalkozások emellett más közterhet sem fizetnek.
(MTI)
Halálra késelt egy miskolci férfi egy 16 éves kamaszt Miskolcon