Radikális áfacsökkentést szorgalmaznak

Radikális áfacsökkentést szeretne az alapvető élelmiszerkörben több szakmai szervezet.

MNO
2011. 04. 19. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Baromfi Terméktanács, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tej Terméktanács, továbbá a Magyar Pékszövetség szakértői, illetve vezető tisztségviselői kedden Budapesten közös sajtótájékoztatón fejtették ki javaslatukat, amely szerint a jövő év elejétől az általuk előállított termékek áfáját 5 százalékos szintre kellene csökkenteni a jelenlegi 25 százalékról. Ez összhangban van a Vidékfejlesztési Minisztériumban készült szakmai előterjesztéssel, amely ugyancsak 20 százalékpontos mérséklést javasol ebben a termékkörben.

A szakmai szervezetek képviselői úgy vélik, az áfacsökkentés egyértelműen a mező- és élelmiszer-gazdaság kifehéredéséhez vezetne. Becslésük szerint jelenleg egy év alatt a költségvetésbe mintegy 100 milliárd forintnyi áfát nem fizetnek be azok, akik az általános forgalmi adó befizetését elkerülik. Ezek a vállalkozások emellett más közterhet sem fizetnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.