A földrajzi eredetvédett Békési Szilvapálinka Békés megye 17 településén készíthető vörösszilvából. Földrajzi védelmét a Körösök által biztosított klíma, a kötött talaj, valamint a magas napsütéses órák száma biztosítja.
A Békési Szilvapálinka Út , amely három településen vezet keresztül – Békésen, Békéscsabán és Gyulán – bemutatja a termék előállításának hagyományait, előállításának különféle módjait, és természetesen a hungaricumot.
- Békési Szilvapálinka Centrum: Békés város központjában található 42 férőhelyes kóstoltató és egy 80 férőhelyes rendezvényterem, amelyet a nagy hagyományokkal és tapasztalattal bíró Békési Pálinka Zrt. üzemeltet.
- Árpád Pálinka tanya: Békéscsaba északi külterületén található, több évtizede működő főzdével egy épületben 24 férőhelyes kóstoltató- és bemutatóhelyen saját prémium termékeinek bemutatása mellett jelentős, kapcsolódó aktív turisztikai programcsomagot is kínál a Kisrét Manufaktúra Kft.
- Pálinka Manufaktúra: Gyula külterületén, a Gyulai Pálinkamanufaktúra Kft. által működtetett, 42 férőhelyes kóstoltató, a szilvatermés előállításának, felhasználásának módjait bemutató hely.
- Békési Szilvapálinka Út – Információs iroda: Gyula központjában található információs iroda.
Átadták a Gyulai Pálinka Manufaktúra új Kóstolóházát, amely élő, interaktív kiállítóhelyként népszerűsíti a magyar gasztronómiai kultúrát és részletesen bemutatja a pálinkagyártás folyamatát.
Gyula város zajától távol, de mindössze 4-5 perces autózással könnyen közelíthető meg a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóháza. A modern, mégis hagyománytisztelő külső- és belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően az épület harmonikusan illeszkedik az alföldi, békési tájba. A létesítmény 40-45 fő befogadására alkalmas kóstoló-, és termékbemutató teremmel várja az ide érkezőket. A bár és a helyi portékákat árusító üzlet a vendégek igényeinek teljes körű kiszolgálását célozza.
A Kóstolóházban a látogatóknak lehetőségük van megismerni a pálinkakészítés technológiáját: pálinkafőző mesterünk vezetésével végigkísérhetik a gyümölcs útját a csodálatos párlatok elkészültéig. Az érkezők kisfilm segítségével megismerhetik többek között a Békési Szilvapálinkát, mint hungaricumot, valamint a gyulai pálinkafőzés történelmi eredetét.
Ezen kívül a pálinkafőzés jelenlegi technológiájával, és nem utolsó sorban a pálinkafogyasztás kultúrájával is találkozhatnak az idelátogatók. Az elméleti tudás megszerzését követi a gyakorlati ismeretek szélesítése: díjnyertes pálinkáink kóstolása, miközben kisül a kemencében a kenyérlángos, a ropogós házi kenyér vagy akár a malacpecsenye. De emellett lehetőség van bográcsos, illetve grillezett ételek elkészítésére is. A gyulai pálinkák idén taroltak a World Spirits Award 2011 díjátadón, amely a világ egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. A gyulaiak összesen két arany- és hét ezüstérmet vihettek haza.
Így pózolt Magyar Péter a cigarettacsempész haverjával