Új látványossággal gazdagodik a hazai pálinkaipar (x)

A Gyulai Pálinka Kóstolóháza a magyar gasztronómiai kultúrát népszerűsíti.

-
2011. 04. 19. 21:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A földrajzi eredetvédett Békési Szilvapálinka Békés megye 17 településén készíthető vörösszilvából. Földrajzi védelmét a Körösök által biztosított klíma, a kötött talaj, valamint a magas napsütéses órák száma biztosítja.
A Békési Szilvapálinka Út , amely három településen vezet keresztül – Békésen, Békéscsabán és Gyulán – bemutatja a termék előállításának hagyományait, előállításának különféle módjait, és természetesen a hungaricumot.


- Békési Szilvapálinka Centrum: Békés város központjában található 42 férőhelyes kóstoltató és egy 80 férőhelyes rendezvényterem, amelyet a nagy hagyományokkal és tapasztalattal bíró Békési Pálinka Zrt. üzemeltet.
- Árpád Pálinka tanya: Békéscsaba északi külterületén található, több évtizede működő főzdével egy épületben 24 férőhelyes kóstoltató- és bemutatóhelyen saját prémium termékeinek bemutatása mellett jelentős, kapcsolódó aktív turisztikai programcsomagot is kínál a Kisrét Manufaktúra Kft.
- Pálinka Manufaktúra: Gyula külterületén, a Gyulai Pálinkamanufaktúra Kft. által működtetett, 42 férőhelyes kóstoltató, a szilvatermés előállításának, felhasználásának módjait bemutató hely.
- Békési Szilvapálinka Út – Információs iroda: Gyula központjában található információs iroda.
Átadták a Gyulai Pálinka Manufaktúra új Kóstolóházát, amely élő, interaktív kiállítóhelyként népszerűsíti a magyar gasztronómiai kultúrát és részletesen bemutatja a pálinkagyártás folyamatát.


Gyula város zajától távol, de mindössze 4-5 perces autózással könnyen közelíthető meg a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóháza. A modern, mégis hagyománytisztelő külső- és belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően az épület harmonikusan illeszkedik az alföldi, békési tájba. A létesítmény 40-45 fő befogadására alkalmas kóstoló-, és termékbemutató teremmel várja az ide érkezőket. A bár és a helyi portékákat árusító üzlet a vendégek igényeinek teljes körű kiszolgálását célozza.
A Kóstolóházban a látogatóknak lehetőségük van megismerni a pálinkakészítés technológiáját: pálinkafőző mesterünk vezetésével végigkísérhetik a gyümölcs útját a csodálatos párlatok elkészültéig. Az érkezők kisfilm segítségével megismerhetik többek között a Békési Szilvapálinkát, mint hungaricumot, valamint a gyulai pálinkafőzés történelmi eredetét.
Ezen kívül a pálinkafőzés jelenlegi technológiájával, és nem utolsó sorban a pálinkafogyasztás kultúrájával is találkozhatnak az idelátogatók. Az elméleti tudás megszerzését követi a gyakorlati ismeretek szélesítése: díjnyertes pálinkáink kóstolása, miközben kisül a kemencében a kenyérlángos, a ropogós házi kenyér vagy akár a malacpecsenye. De emellett lehetőség van bográcsos, illetve grillezett ételek elkészítésére is. A gyulai pálinkák idén taroltak a World Spirits Award 2011 díjátadón, amely a világ egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. A gyulaiak összesen két arany- és hét ezüstérmet vihettek haza.




Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.