Új veszély leselkedik az emberiségre, össze kell fogni

Soha nem látott összefogásra van szükség, hiszen mára megfékeztük a világjárványokat, de új veszély leselkedik az emberiségre, a környezetszennyezés által előidézett klímaváltozás – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Drávaszentesen, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban rendezett Föld-napi ünnepségen, ahol a Magyar Nemzeti Bank bemutatta új emlékérem-sorozatát.

MNO
2011. 04. 19. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter kifejtette: a szélsőséges időjárás káros hatásait már Magyarországon is többször megtapasztalhattuk, most pedig a csapadékhiány fenyegetésével kell szembenéznünk. „Soha nem látott összefogásra van szükség a Föld országai között, aminek ott kell elkezdődnie, hogy senki ne dobjon el még egy apró szemetet sem, és mindenki vegye a fáradságot a szelektív hulladékgyűjtésre. Ott kell folytatódnia, hogy minden ország felelős vezetői határozott intézkedéseket hoznak az ipari szennyezés és a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, a megújuló energiák hasznosítására, a hulladékgazdálkodásra, a természet megóvására” – mondta.

A miniszter hangsúlyozta: a természeti kincsek és a környezeti értékek védelme nem lehet pusztán pártpolitikai kérdés. Ezért tartalmazza a most elfogadott alkotmány is az egészséges környezet, a természeti erőforrások, a biológiai sokféleség védelmét. Rámutatott, hogy a magyar föld őrzi Európa legnagyobb édesvízkincsét. Az ország területének több mint 60 százaléka termőföld, 20 százaléka erdő, ami jóval kedvezőbb az uniós országok átlagértékeinél, és még kedvezőbbnek számít világviszonylatban. A miniszter szerint arra lehet számítani, hogy a magyar mezőgazdasági termékek külföldön is felértékelődnek a jövőben.

A Föld napja alkalmából a vidékfejlesztési tárca vezetője Pro Natura díjakat és emlékplaketteket, valamint miniszteri okleveleket adott át. A kitüntetésekkel olyan szakemberek munkáját ismerték el, akik sokat tettek a környezetvédelemért, hozzájárultak a természeti értékek megóvásához.

A Magyar Nemzeti Bank az idén is emlékérem-sorozatot bocsátott ki a Föld napjára, ezúttal a Duna-Dráva Nemzeti Parkról. Az 5000 forint címletű ezüstérmét a drávaszentesi rendezvényen mutatták be. Téglalap alakú, előlapján repülő fekete gólya, hátlapján pedig a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik jellegzetes táji eleme, a partifecske üregeivel teli szakadópart látható.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.