Zsákutcába jut a líbiai akció? Megérkezett a francia válasz

A francia védelmi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban úgy ítélte meg: „megvan a kockázata” annak, hogy elhúzódik a líbiai konfliktus.

MNO
2011. 04. 17. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megvan a kockázata annak, hogy a háború eltart egy ideig, mivel (Moammer) Kadhafi és Líbia nem teljesen kiszámítható” – válaszolta Gérard Longuet a Le Parisien című fővárosi napilap azon kérdésére, hogy nem juthat-e zsákutcába a nemzetközi erők beavatkozása Líbiában.

A miniszter elmondta: „a koalíció légiereje a Kadhafihoz hű erők minden logisztikai tartalékát meg tudja semmisíteni, amikor azok keleti irányba tartanak”. „El kell ismernem ugyanakkor, hogy bár a légierő a városi harcokban nem okoz tragédiát, ugyanakkor nem rendezi a problémát sem” – tette hozzá.

A városok körüli harcokban Kadhafi csapatai azért is próbálnak meg minél közelebb kerülni a polgári lakossághoz, hogy a NATO-erők ne tudjanak rájuk célozni. A The Washington Post című amerikai lap amerikai tisztségviselőkre és az észak-atlanti szövetség illetékeseire hivatkozva pénteken azt írta, hogy a NATO erői fogytán vannak a precíziós bombáknak és az egyéb lőszereknek. Ennek kapcsán Longuet azt is mondta, hogy „nem repülőgépekből van hiány, hanem a mozgó célpontok azonosításából”. „Az a gond, hogy nincsenek konkrét és ellenőrzött információink a földön azonosított célpontokról” – hangsúlyozta.

Hozzátette: „Ez valóban egyik gyenge pontunk, miközben Kadhafi hadserege kevesebb mint tízezer emberből áll.” A védelmi miniszter kijelentette, hogy Franciaország rendelkezik megfelelő költségvetési eszközökkel az afganisztáni, az elefántcsontparti és a líbiai katonai szerepvállalás teljesítéséhez. „A 2011-es költségvetés a külföldi hadműveletekre 900 millió euróra becsülhető, ebből ötvenmilliót az ENSZ visszatérít. Egyelőre még ezen a kereten belül vagyunk. ( …) Minden azon múlik természetesen, hogy a líbiai konfliktus meddig tart” – mondta Longuet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.