100 millió dollárt költ a Mol Kurdisztánban

A Mol Nyrt. az idén 100 millió dollárt költ a kurdisztáni régióban az Akri-Bijeel, illetve a Shaikan blokkban olajkutatásokra és ehhez kapcsolódó beruházásokra.

MNO
2011. 05. 16. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdi Ahmad, a Mol százszázalékos tulajdonú leányvállalata, a Kalegran Ltd. ügyvezető igazgatója az MTI-nek Erbilben elmondta, az ideit is beleértve 2008 óta 200 millió dollárt fektet be az év végéig a Mol a két blokkban, míg a további költést alapvetően az határozza meg, hogy milyen sikerrel jár az itteni tevékenység. A Mol a 899 négyzetkilométeres Akri-Bijeel blokk területén már talált olajat, ahol 2010 végén fejeződött be az első kutatófúrás, a Bijell-1 tesztelése. A kút tesztelésének utolsó szakaszában napi 3743 hordó olajat és 99 hordó olajegyenértékű gázt adott. Az eredmények alapján a Kalegran Ltd., a blokk operátora, tájékoztatta az iraki kormányt, hogy találatot ért el.

A Mol 80 százalékos részesedéssel operátora a blokknak, azaz a magyar cég irányítja a kutatásokat, míg a Gulf Keystone Petroleum International Ltd.-nek 20 százalékos a részesedése. A kurdisztáni kormánnyal kötött megállapodás értelmében azonban a tulajdonosoknak legfeljebb 20 százalékig egy harmadik fél belépését is lehetővé kell tennie az állam kijelölése alapján. A másik blokk, a Shaikan területe 283 négyzetkilométer. A Mol itt 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, partnerei a Gulf Keystone Petroleum International Ltd. mint operátor és a Texas Keystone Inc. A blokkban a Shaikan-1 fúrás a tavaly novemberben bejelentett rétegvizsgálat alapján napi több mint 4600 hordó olajat adott.

Az idén márciusban a Shaikan-2 fúrás is sikert hozott, napi több mint 8000 hordó olaj és napi 393 hordó egyenértékű gáz felhozatalával. A Mol feltételezi, hogy a termelési fázisban ennél magasabb ütem is elérhető. A harmadik kút, a Shaikan-3 napi 9800 hordó olajat hoz. A mostani elképzelések szerint a Bijell-1 kút kezdetben napi 6000 hordó olajat ad majd, míg csúcsidőben, a két blokk kútjai mintegy 70 ezer hordónyit. Az olajipari tapasztalatok szerint egy jó kút 20-50 évig is üzemel, de előfordul 70 éves kitermelési időszak is.

A Mol az idén és jövőre még több kutatófúrást is tervez az Akri-Bijeel blokkban, s a tervek szerint a próbatermelés 2012-ben kezdődik meg. A kutakat átlagosan 4000 méterre fúrják, s egy kút átlagosan 30-40 millió dollárba kerül a teljes beruházást nézve. Az iparági tapasztalatok szerint hét kutatófúrásból átlagosan egy sikeres. A Molnak az Akri-Bijeel blokkban már az első kutatófúrása sikeres volt. A blokkban az idén márciusban megkezdték a második, a Bekhme-1 kutatófúrás lemélyítését, s a fúrás már elérte az 1600 méteres mélységet.

Kurdisztában a magyar olajcég a fúrásokkal a Mol-csoporthoz tartozó horvát INA-Croscón keresztül tulajdonolt leányvállalatát, a Rotaryt bízta meg. Az ügyvezető elmondta, a 35 főt foglalkoztató Kalegran még az idén újabb munkatársakat vesz fel, s így a létszám az év végére elérheti, meghaladhatja a 85-öt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.