180 millióból virágoznak a kaktuszok

Több száz kaktusz virágzik a napokban a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjében, amely ugyan felújítás alatt áll, de folyamatosan látogatható.

MNO
2011. 05. 16. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézmény hétfőn közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a virágzás az időjárástól függően még egy-két hétig tart, ezért érdemes sietnie annak, aki kíváncsi rá. Az egyetem a botanikus kert rekonstrukciójával kapcsolatban kitért arra, hogy a munkálatok jól haladnak, mostanra megújult a tó élővilága, és már virágoznak a visszatelepített növények, köztük a tündérrózsák és a japán kankalin is. A gyűjtemények egy része más üvegházakba került, és sok növény a szabadban élvezi a napsütést vagy éppen az eső áldásos hatását.

A botanikus kert felújítása áprilisban kezdődött és november végéig tart, a kivitelezésére 180 millió forintot költenek. Az európai uniós és állami forrásokból finanszírozott fejlesztés keretében újjáépítik a kert növényházait, valamint felújítják a pálma- és kaktuszházat. Az építkezéssel különböző klimatikus környezetet biztosíthatnak az üvegházi gyűjteményeknek, továbbá lehetővé teszik a létesítmények energiaigényének mérséklését. A kivitelezők központi ciszternát készítenek, és korszerűsítik a botanikus kert mintegy 2,5 kilométer hosszú öntözőhálózatát, amellyel jelentősen csökkenthető a vízfelhasználás. Emellett felújítják a kényes növények fűtés nélküli fagymentes tárolását szolgáló holland ágyást, a szaporítóanyagok tárolására való helyiséget, és rendbe teszik a kerti tó környékét is. A kertben denevérodúkat, etetőket és költőodúkat helyeznek el az állatok védelmében.

A rekonstrukcióra a nagyközönség által is látogatható, a kutatást, az oktatást és az ismeretterjesztést egyaránt szolgáló botanikus kert értékeinek megőrzése és a hosszú távú fenntartható működtetése érdekében van szükség.

Az 1952-ben létrehozott, 1989 óta védettséget élvező botanikus kert 4,5 hektáron terül el. Gyűjteményében jelenleg több mint 6000 féle növény található, ebből a szabadföldben 4000, az üvegházakban 2000 féle kapott helyet. Az egyedek száma több mint 100 ezer, az előforduló védett vagy fokozottan védett fajok száma 350. A kertben megfigyelt 66 állatfajból 60 védett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.