A biztonsági erők folytatják a „terrorista csoportok” üldözését

A szíriai biztonsági erők őrizetbe vették vasárnap Bánjászban a kormányellenes tüntetők vezetőit. Több mint 250 ember került fogdába a hét végén az északnyugat-szíriai városban – közölte egy szíriai emberjogi csoport.

MNO
2011. 05. 09. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őrizetbe vett személyek között van a mozgalom vezetőinek tekintett Anasz al-Ajrut sejk és Basám Sajuni, de nők tucatjai és egy tízéves gyerek is rendőrkézre került. A Földközi-tenger partján fekvő ötvenezres városban nincs telefon-, víz- és áramszolgáltatás, a házak tetőiről orvlövészek vadásznak az utcára merészkedőkre.

Szemtanúk közlése szerint a kelet-szíriai Deir-ez-Zór városban vasárnap este legalább két tüntetőt lőttek le a biztonsági erők. A szíriai kőolaj-kitermelés központjának számító városban pénteken négy demokráciapárti felvonulót öltek meg, s azóta esténként ezrek vonulnak az utcákra. Eközben a Sana hivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy Homszban, Bánjászban és Deraa környékén a hadsereg és a biztonsági erők folytatják a „terrorista csoportok” üldözését, több „terroristát” megöltek, többtucatnyit őrizetbe vettek és fegyvereket foglaltak le. Vasárnap hat katona, köztük három tiszt vesztette életét összecsapásokban, és többen megsebesültek. A Sana beszámolója szerint ugyancsak „terrorista csoportok” tíz polgári személyt öltek meg Homsz város közelében. Egy minibusz utasait mészárolták le, valamennyien Libanonból hazatérő vendégmunkások voltak.

Szíriában két hónapja kezdődtek el a tüntetések. Az elégedetlenkedők előbb csak nagyobb szabadságot és a korrupció letörését követelték, de miután a biztonsági erők kíméletlen erőszakkal válaszoltak, a demonstrálók már a síita alavita kisebbséghez tartozó Bassár el-Aszad elnök távozását követelik. A kormány a tüntetések kirobbanása óta következetesen azt állítja, hogy „fegyveres bűnbandák” és „terrorista csoportok” robbantották ki az erőszakot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.