A cégek többsége nem szívesen foglalkoztat szakmunkásdiákokat

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2011 áprilisában felmérést végzett a 250 millió forintot meghaladó éves nettó árbevételű cégek körében. Az 1200 válaszadó cégvezető többek között arra válaszolt, hogy amennyiben foglalkoztat szakmunkást, fogadna-e szakmunkásdiákot szakmunkásképző iskola helyetti gyakorlati képzés keretében, ahogyan azt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javasolja.

MNO
2011. 05. 18. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cégek közel háromnegyede foglalkoztat szakmunkást (a mezőgazdaságban és az idegenforgalom, vendéglátás ágazatban szinte minden cég). A szakmunkásokat foglalkoztató cégek 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen fogadna szakmunkásdiákot szakmunkásképző iskolát helyettesítő gyakorlati képzés, oktatás keretében, míg 58 százalék elzárkózott ettől. A pozitívan nyilatkozók aránya a cég méretével párhuzamosan emelkedik, legkisebb arányban az 50 fő alatti, legnagyobb arányban az 500 fő feletti létszámot foglalkoztatók jelezték, hogy alkalmaznának szakmunkástanulót.

Az ágazatok közül kiemelten pozitívan nyilatkoztak az idegenforgalom, vendéglátás cégei, 71 százalékuk foglalkoztatna gyakorlati képzés keretében szakmunkásdiákot. Ők azok, akik nyári gyakorlatra eddig is kiemelkedően nagy arányban alkalmaztak diák munkaerőt.

Mivel a pénzügyi szektor cégei és a gazdasági szolgáltatók elsősorban diplomásokat és érettségizetteket foglalkoztatnak, a legkisebb arányban ők álltak pozitívan a kérdéshez.

A javaslat szerint 15 éves kortól már munkába állhatnának a diákok. A nappali tagozatos szakiskolai képzésben a 2010/11-es tanévben 139 ezer fő tanult. Arányosan számítva, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatának elfogadásával, újabb 93 ezer fő kerülne a munkaerőpiacra szakmunkásvégzettség nélkül (induláskor betanított munkásként).

A GKI felmérése alapján igen kérdéses, hogy ekkora tömegű diákot ténylegesen fel tudna-e szívni a vállalkozói szféra, hiszen éppen a kkv-k körében a legkisebb az alkalmazási szándék, miközben ők foglalkoztatják a felnőtt munkavállalók közel kétharmadát.

(GKI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.