A francia baloldalt kiütötte a hír

Politikai földrengést váltott ki Franciaországban Dominique Strauss-Kahn letartóztatása és megvádolása: a baloldalt „sokkolta”, a jobboldal „hitelvesztésről” beszél.

MNO
2011. 05. 15. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nős, négygyermekes családapa Strauss-Kahnt vasárnap tartóztatta le szexuális zaklatásnak, nemi erőszak kísérletének és személyi szabadság korlátozásának vádjával a New York-i rendőrség. A panaszos egy 32 éves szobalány, a New York-i Sofitel szálloda alkalmazottja.

A politikus-üzletembert – volt francia pénzügyminisztert, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi vezérigazgatóját – Nicolas Sarkozy francia államfő legesélyesebb kihívójaként tartották számon, bár még egyikük sem jelentette be hivatalosan, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. Minden közvélemény-kutatás azt mutatta eddig, a szocialista színekben politizáló Strauss-Kahn kiüti a nyeregből a népszerűtlen Sarkozyt. A politikusi reagálások azonban aligha hagynak kétséget az elismert gazdasági szakember és nagy nőcsábász hírében álló Strauss-Kahn politikai jövőjét illetően.

A jobboldali francia kormány álláspontjában az ártatlanság vélelméhez tartja magát. „Rendkívül óvatosnak kell lennünk az elemzésekben, a kommentárokban és a következményeket illetően” – jelentette ki Francois Baroin kormányszóvivő a France 2 televíziónak vasárnap. Hozzátette, hogy a francia kormány tiszteletben tart két egyszerű elvet, az egyik az ártatlanság vélelme. A másik pedig az, hogy az amerikai hatóságok saját jogrendszerük keretében lefolytathatják az igazságügyi eljárást.

A francia baloldalt kiütötte a hír, bár hangsúlyozta, hogy ellenőrizni kell mindent, és tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét. A jobboldal, annak mérsékelt és szélső irányzata egyaránt, kijelentette, hogy ezzel Strauss-Kahn kiesett az elnökválasztási versenyből. Martine Aubry, a Szocialista Párt vezetője kijelentette, hogy villámcsapásként érte a hír. Az „elképedt” politikus egységre és felelős viselkedésre kérte pártját, hangsúlyozva, hogy meg kell győződni az állítások valódiságáról, és tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét. Pierre Moscovici képviselő a visszafogottság, az óvatosság és az illem fontosságát emlegette.

Jean-Marie Le Guen, az IMF-vezető egyik közeli munkatársa kételyeinek adott hangot. Kijelentette, hogy a hírekben elhangzottaknak nincs semmi köze az általa ismert Strauss-Kahnhoz, ő soha nem volt erőszakos a hozzá közelálló emberekhez. Dominique Paille, Strauss-Kahn egyik baloldali riválisa nem tudja magát rávenni, hogy elhiggye a történet valódiságát. A BFM televíziónak kijelentette, hogy „ez teljes mértékben megtévesztő”. Ha azonban igaznak bizonyul, „történelmi pillanat lesz, de negatív értelemben, a francia politikai életben”. Jacques Attali, a néhai Francois Mitterand elnök tanácsadója már arról beszélt, hogy Strauss-Kahn kiesésével Martine Aubry vagy Francois Hollande lesz a szocialista párt államfőjelöltje.

A centrista Francois Bayrou – aki az utolsó elnökválasztáson harmadik helyen futott be – a „meghökkentő”, „siralmas” és „végtelenül zavarba ejtő” kifejezéseket használta a helyzet jellemzésére. A történteknek máris megvannak a következményei az érintett politikusra és pártjára nézve, de „Franciaország imázsára is szerte a világban”. Bernard Debré, a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) képviselője Franciaországra nézve „nagyon megalázónak” minősítette az ügyet, Strauss-Kahn pedig szerinte „gyanús egyén”, és „teljes mértékben rossz hírbe keveredett”. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője kijelentette, hogy az IMF vezetője végleg lejáratta magát.

Bár az IMF székhelye Washingtonban van, Strauss-Kahn ideje jelentős részét Franciaországban töltötte. A francia sajtó már április vége óta élesen bírálja életmódját: kipécézték luxusautói miatt, szemet szúrtak egy vagyonba kerülő öltönyei is. Strauss-Kahn ügyvédjei azzal fenyegetőztek, hogy beperelik a France Soir című újságot és munkatársát is, aki a méregdrága öltönyöknek járt utána. Egyesek azt gyanítják, hogy mindez egy lejárató kampány része.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.