A lángok martaléka lett a város, olajkutakat is elérhet a tűz

Az erős szél által szított lángok elpusztították a 10 ezer lakosú Slave Lake város harmadát és napi több tízezer hordónyi kőolaj kitermelését akadályozzák Kanada energiahordozókban leggazdagabb tartományában, Albertában.

MNO
2011. 05. 17. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A száraz, szeles hétvégén, feltehetően öngyulladás következtében több tucat helyen kapott lángra a növényzet. A tartomány fővárosától, Edmontontól mintegy 200 kilométerre északnyugatra található Slave Lake-ben a középületek jó része a tűz martalékává vált. A várost a tűzoltók és a biztonságiak kivételével mindenki elhagyta. A település környékén szünetel a vasúti közlekedés.

A terjedő tüzek miatt több olajtársaság felfüggesztette a termelést és olajvezetékeket zárt el. A katasztrófahelyzet még nem éreztette hatását a kanadai olajáron, de szakértők szerint ez elkerülhetetlenül bekövetkezik, ha nem sikerül megfékezni a lángokat.

Hétfőn 113 helyen tombolt a tűz Albertában. A lángoknak 557 négyzetkilométernyi növényzet esett áldozatául. A mentésben 1000 tűzoltó, 100 helikopter és 20 repülőgép vesz részt. A tűzoltók egy 200 fős erősítés érkezését várják más tartományokból.

A helyzet súlyosságán valamelyest enyhített, hogy a szél sebessége, amely vasárnap még elérte az óránkénti 100 kilométert, hétfőre felére mérséklődött.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.