A parlament elé kerülnek a kárpátaljaiakat érintő atrocitások

Az Országgyűlés bizottsági ülésein foglalkoznak a jövő héten a kárpátaljai magyarokat érintő <a href="http://mno.hu/portal/784054" target="_blank"><strong>atrocitásokkal</strong></a> – mondta Potápi János Árpád, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke szombaton egy felsőőri (Oberwart) rendezvényen.

MNO
2011. 05. 14. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti összetartozás bizottsága a külügyi bizottsággal közös, hétfői ülésén foglalkozik a kérdéssel, a nemzetbiztonsági bizottság az azt követő napokban – mondta a politikus a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) ülésén ifjúsági szervezetek felvetésére.

Popovics Pál, a MIK Kárpátalja régiójának képviselője beszámolójában kitért arra, hogy Kárpátalján felerősödtek a magyarellenes atrocitások, és az ukrán titkosszolgálat a magyar állampolgárságot kérvényezőket hallgatott ki. Hozzátette: mindezzel kapcsolatban várják a magyar kormányzat „hathatósabb fellépését”.

Készül a kormányzati ifjúsági stratégia

A fiatalok bevonásával készül a kormányzati ifjúsági stratégia – mondta el Mihalovics Péter az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos szombaton a Magyar Ifjúsági Konferencián (MIK) az ausztriai Felsőőrön. A stratégia alapjául szolgáló vitairatról két héten belül megkezdődik az egyeztetés az ifjúsági szervezetekkel, hallgatói önkormányzatokkal és a pártok ifjúsági szervezeteivel egy országjáró körút keretében és várhatóan a nyár végére zárul le – mondta Mihalovics. A később a kormánynak előterjesztendő, Új Nemzedék Program nevet viselő javaslat így a jövő évi költségvetés vitája előtt elkészülhet – mondta.

Felidézte, hogy a miniszteri biztos feladata az év második felére javaslatot előterjeszteni a kormánynak az ifjúsági háttérintézmények működésének átalakítására, illetve a kormányzati politika minden szakterületén általános érvénnyel alkalmazandó stratégiára. Kérdésre válaszolva kijelentette, a 2009-ben elfogadott Nemzeti Ifjúsági Stratégia olyan keret, amelyet fel kell tölteni az ifjúságtól érkező impulzusokkal. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumon belül tevékenykedő, márciusban hivatalba lépett biztos hangsúlyozta, jelentőséget tulajdonít annak, hogy a politikai döntéshozók a fiatalokra – azon túlmenően, hogy fontosnak tartják őket – „erőforrásként is” gondoljanak.

Potápi Árpád János az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke elmondta, a határon túli magyarok minden régióban hasonló problémákkal küszködnek. Demográfiai helyzetük romlik, a többségi lakossághoz viszonyított létszámuk csökken. A kulturális és oktatási intézmények forráshiánnyal küszködnek és ezt a helyzetet a népességfogyás is rontja – sorolta. Mint mondta, ezeket a problémákat a bizottság beregszászi kihelyezett ülésének tanulságait is felhasználva a következő hónapokban a kormány elé fogják tárni.

Saláta Zoltán a MIK állandó bizottságának elnökeként beszámolójában elmondta, hogy kérvényezték, a MIK legyen a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) teljes jogú tagja. Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár május 3-i levelében arról tájékoztatta az állandó bizottságot, hogy szavazati joggal járó tagságot nem kaphat a MIK, ugyanakkor a MÁÉRT egy szakbizottságába tanácskozási joggal képviselőt küldhet. A bizottsági elnök üdvözölte ezt. Hozzátette, hogy továbbra is keresni fogják a lehetőséget a MÁÉRT-ban való erősebb képviseletre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.