A TEK nem tud a Schmitt elleni merénylet tervéről

Sem a látogatás előtt, sem annak során nem jutott tudomásunkra olyan információ, amelynek tartalma a delegáció biztonságát veszélyeztette volna – közölte az MNO megkeresésére Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerda délután.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784861" target="_blank"><strong>• Merényletet kíséreltek volna meg Schmitt Pál ellen?</strong></a>

MNO
2011. 05. 18. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, a szerbiai Alo adta hírül, hogy az ország biztonsági szolgálatának tagjai Schmitt Pál május 5–6-i belgrádi látogatása során elfogtak egy helyi férfit, akiről azt gyanítják, hogy merényletet tervezett Magyarország államfője ellen. A lap forrása szerint az elfogott személy egy BMW-vel a magyar delegáció érkezése előtt hajtott át az úton, ekkor ellenőrizték, majd letartóztatták. Az Alo szerint a sofőr tagadta a vádat, ennek ellenére a nyomozati bíró merényletkísérlet gyanúja miatt elrendelte 30 napig tartó őrizetbe vételét.

Az MNO kérdésére e-mailben küldött válasz szerint az illetékes szerb hatóságok az európai biztonsági protokollnak megfelelően a TEK-kel szoros együttműködésben, közösen készítették elő és bonyolították le az államfő hivatalos útját. A szerb és a magyar személyvédők együtt vettek részt a biztosításban, az előzetes terveknek megfelelően a legmagasabb fokozatú biztosítást hajtották végre, amelynek során az elnöki delegáció útvonalát teljes hosszában lezárták.

A Terrorelhárítási Központ kapcsolatban áll a szerb biztonsági erőkkel, felőlük a mai napig nem érkezett olyan jelzés, amely szerint a köztársasági elnököt szerbiai tartózkodása alatt bármi vagy bárki veszélyeztette volna – olvasható a Hajdu János által jegyzett elektronikus levélben.

(alo.rs, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.