Akár 15-20 év börtönt is kaphat az IMF-vezér

Szexuális zaklatással, nemi erőszak kísérletével és személyi szabadság korlátozásával vádolja a New York-i rendőrség Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját – közölte Ryan Sesa, a harlemi rendőrség szóvivője. Bejamin Brafman, Strauss Kahn egyik ügyvédje közölte, hogy ügyfele ártatlannak vallja magát.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784158" target="_blank"><strong>• Zavartalan az IMF működése </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784152" target="_blank"><strong>• A francia baloldalt kiütötte a hír </strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/784094" target="_blank"><strong>• Szexuális erőszak miatt őrizetbe vették az IMF vezérigazgatóját</strong></a>

MNO
2011. 05. 15. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strauss-Kahn nem rendelkezik diplomáciai mentességgel. Szombat délután vették őrizetbe a New York-i John F. Kennedy repülőtéren, s helyi idő szerint vasárnap hajnalban 2 óra 15 perckor tartóztatták le az említett vádak alapján.

Az IMF vezetőjét vasárnap bíró elé vezetik, aki hivatalosan tájékoztatja őt arról, mivel vádolják. A szexuális zaklatás és a nemi erőszak kísérlete egyaránt súlyos bűncselekmény, amelyért akár 15-20 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

Paul Browne, a New York-i rendőrség szóvivője elmondta, hogy a Times Square-en fekvő Sofitel luxusszálloda egyik szobalánya tett feljelentést a rendőrségen szexuális erőszak miatt. A 32 éves nő elmondása szerint helyi idő szerint szombaton 13 óra körül történt a bűncselekmény. Strauss-Kahn szobáját kellett volna rendbe tennie, s miközben a lakosztály halljában dolgozott, a vendég meztelenül kijött a fürdőszobából és letámadta. Előbb berángatta a hálószobába, de ott még sikerült elhárítani közeledését. Ezután a fürdőszobába vonszolta, ahol orális szexre kényszerítette és közben megpróbálta alsóneműjét leszedni. A nőnek végül sikerült kimenekülnie és a történtekről tájékoztatta kollégáit. Ők hívták a rendőrséget, amely azonnal cselekedett. A kisebb sérüléseket szenvedett szobalányt a Roosevelt kórházba szállították, ahol a sürgősségi osztályon látták el.

A rendőrség már nem találta meg Strauss-Kahnt a napi háromezer dollárba kerülő lakosztályban. Azt feltételezte, hogy menekülni próbál a vendég, mert a mobiltelefonját és több más személyes tárgyát is hátrahagyta szobájában, tehát sietősen távozott. Rövid idő alatt kiderítették, hogy a Kennedy repülőtérre távozott és egy Párizsba tartó járat indulására vár. A New York-i rendőrség megkeresésére a repülőtér biztonsági szolgálata tíz perccel a gép indulása előtt őrizetbe vette és leszállította a repülő első osztályán üldögélő Strauss-Kahnt.

Az IMF vezetője vasárnap Berlinben találkozott volna Angela Merkel német kancellárral, hétfőn pedig részt vett volna az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsának ülésén. Egy német kormányforrás közölte, hogy a találkozó elmarad, a valutaalap nem küld más vezetőt Strauss-Kahn helyett a tervezett megbeszélésre.

A 62 éves Strauss-Kahn – akit a 2012-es francia elnökválasztásokon a szocialisták lehetséges jelöltjeként is emlegetnek – 2007 novembere óta tölti be a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztját, s helyzetét három évvel ezelőtt már megingatta egy szexügy. A vizsgálat során azonban kiderült, hogy a viszony kölcsönös beleegyezésen alapult, és Strauss-Kahnt felmentették a hivatali befolyással való visszaélés, szexuális zaklatás és kivételezés gyanúja alól.

Franciaországban vasárnap hajnalban bombaként robbant a hír. A történtek, ha igaznak bizonyulnak, teljes mértékben maguk alá temetik Strauss-Kahn politikai-gazdasági karrierjét és elnökválasztási esélyeit, és megsemmisítő csapást mérnek a hosszú ideje megosztott francia szocialistákra. Az eddig nyilatkozó francia politikusok az ártatlanság vélelmének hangsúlyozása mellett kételyeiknek adtak hangot. Internetes kommentelők máris azt feszegetik, hogy a népszerűtlen államfő, Nicolas Sarkozy „piszkos kampányának nincs-e valamiféle köze az incidenshez”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.