Alig nőtt a spanyol gazdaság

Az erősen növekvő német- és franciaországi export segítette növekedéshez az idei első negyedévben a spanyol gazdaságot: az időszakban 0,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest – erősítette meg a korábbi becslést a spanyol statisztikai hivatal. Az előző negyedévben 0,2 százalék volt a spanyol GDP növekedése.

MNO
2011. 05. 18. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az export mellett a magánfogyasztás is emelkedett, ha szerényen is, hiszen a megszorítócsomag miatt a háztartások visszafogják kiadásaikat. A spanyol jegybank az idén egész évben 0,8 százalékos növekedéssel számol, jövőre azonban az Európai Bizottság az idei ütem duplázódását várja.

A szerény növekedés ellenére az első negyedévben 14 éve nem látott szintre, 21,3 százalékra emelkedett a munkanélküliség Spanyolországban. Az állástalanok aránya, amely a legmagasabb a fejlett ipari országokban, a tavalyi utolsó negyedévben 20,3 százalék volt. Az INE adatai szerint a feldolgozó- és építőiparban nőtt a legjobban a munkanélküliek száma. A negyedév átlagában 4,9 millió munkanélkülit tartottak nyilván Spanyolországban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.