Amerika megint beszólt

Az Egyesült Államok az összes politikai fogoly szabadon engedésére szólította fel hétfőn Mianmart azt követően, hogy az ázsiai országban ismertették a közkegyelemről szóló rendeletet.

MNO
2011. 05. 17. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hadsereg által ellenőrzött „civil” kormány régóta várt amnesztiarendeletét szánalmasnak találták a nemzetközi jogvédő szervezetek, amelyek korábban kétezer politikai fogoly szabadon engedését követelték. A mianmari hatóságok gyakorlatilag egy csekély mértékű büntetésenyhítést hajtottak végre.

A halálbüntetéseket életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták, a hosszú időtartamú börtönbüntetésüket töltő foglyok büntetéséből pedig egy évet engedtek el. A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) kimutatásai szerint Mianmarban 2100 olyan politikai fogoly van, akinek kiszabott büntetése meghaladja a 65 évi szabadságvesztést, és ezeknek egy évvel való redukálása „rossz tréfa”.

Egy kormányilletékes közölte, hogy a rendeletnek köszönhetően hozzávetőleg 17 ezer rabot engednek ki a börtönökből. Köztük a katonai hírszerzés korábbi tagjai nyerik vissza szabadságukat, akiket néhány évvel ezelőtt ítéltek el. Az illetékes nem közölte, hogy személy szerint kik ezek a volt hírszerző tisztek. Nem ismeretes, hogy a mianmari börtönökben hány embert tartanak fogva. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy a szabadságjogokról szóló valódi reformok híján továbbra is gazdasági szankciókkal sújtja Mianmart.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.