Arra számítanak, hogy sikerül majd leállítani a reaktort

Megnyitották vasárnap este a fukusimai atomerőmű egyes reaktorának épületét, és a szakemberek megkezdik a hűtőrendszer helyreállítási munkálatait.

MNO
2011. 05. 09. 5:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március 11-i földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott erőmű egyes reaktorának épületébe helyi idő szerint hétfő hajnalban 4 óra 20 perckor léptek be az üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) szakemberei, miután a mérések igazolták, hogy a dupla bejárat megnyitása után sem emelkedett a levegőben a radioaktivitás.

A múlt héten csütörtökön helyeztek el egy légtisztító berendezést az épületben, hogy csökkentsék a sugárzó részecskék mennyiségét. A Tepco arra számít, hogy három-hat hónapon belül sikerül 100 fokosra csökkenteni a hűtővíz hőmérsékletét, majd leállítani a reaktort.

Hasonló műveleteket terveznek a kettes és a hármas reaktornál, ahonnan azonban előzőleg ki kell szivattyúzni a reaktorház alsó részeiben felgyülemlett, erősen sugárszennyezett vizet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.