Aszály pusztított a kertben

A májusi fagyok megkímélték, ám a március eleje óta tartó szárazság jelentősen megritkította a termést Nagykörűben, az ország legnagyobb cseresznyéskertjében – közölte az MTI-vel kedden a Jász-Nagykun-Szolnok megyei község polgármestere.

MNO
2011. 05. 17. 19:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veres Nándor szerint az ültetvények jelenlegi állapota alapján közepes, illetve gyenge közepes termésre lehet számítani. Mint mondta, a virágzás és a terméskötődés időszakában még szép termést ígértek a fák, ám később a gyümölcskezdemények jelentős részét „ledobták magukról” a márciustól mintegy két és fél hónapon át számottevő csapadék nélkül maradt növények. Ebből a szempontból, ha megkésve is, de jól jött az elmúlt napokban lehullott, kiadós eső. Az átlagosnál kisebb hozam így – ha az időjárás a továbbiakban is kedvezően alakul – a szokottnál jobb minőséggel és nagyobb szemmérettel párosulhat. Ez a polgármester szerint lehetővé teheti a nagykörűi cseresznye jó áron – akár kilónként 400 forint felett – történő értékesítését.

Hozzátette, hogy most a piaci környezet is reményt keltő, hiszen a fagyok kártétele miatt Magyarországon és a környező országokban is kevés cseresznye lesz 2011-ben. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűben évszázados hagyománya van a cseresznye termesztésének. Petrovay György földbirtokos, nemesítő az 1870-es években létesített itt faiskolát. Utóbb kiderült, hogy a Tisza árteréhez tartozó terület rendkívül kedvező a germersdorfi óriáscseresznyének, ezért számos kisebb-nagyobb ültetvény létesült itt.

Jelenleg a községben található Magyarország legnagyobb, mintegy 200 hektáros cseresznyése, és Nagykörűn van Magyarország egyetlen, hetvenhétféle cseresznyefát bemutató cseresznyefajta-gyűjteménye is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.