Átadták a vecsési német tájházat

A vecsési sváb lakosság kitelepítések 65. évfordulóján adják át a német nemzetiségi tájházat vasárnap – mondta Tófalvi Mónika, a vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az MTI-nek.

MNO
2011. 05. 14. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új kiállítóhely a település egykori központjában található, a századfordulós épület két szobáját, konyháját és kamráját a lakosságtól ajándékba kapott tárgyakkal rendezték be – tette hozzá Tófalvi Mónika. A tervek szerint a tájház gyerek- és felnőttprogramoknak egyaránt otthont ad majd, az udvar és a most épült pajta pedig közösségi térként működik, szabadtéri rendezvények megtartására is lehetőséget nyújtva.

Az eredeti falait, beosztását, ablakait száz éven át megőrző házat 2002-ben vásárolta meg a város, azonban csak tavaly kezdődhetett el a felújítás, amelyre – a Vecsési Tájházért Alapítvány adományszerzésének köszönhetően – csaknem hétmillió forint tudtak fordítani. A gyűjtemény összeállítását Vass Erika, a szentendrei skanzen néprajzkutatója irányította, aki a berendezésben is segített – foglalta össze a történteket a német önkormányzat elnöke.

A kiállított darabokat a vecsési svábság történetével évtizedek óta foglalkozó Frühwirth Mihály mutatta be az MTI-nek. Mint mondta, a századforduló polgárosodó paraszti világának bútorai láthatók majd, amelyekre a leegyszerűsített szecesszió jellemző, a díszítések a helybeli mesterek tudását dicsérik. A padlásokon, pincékben kutatva számos olyan tárgyra bukkantak, amelyekről a család már rég megfeledkezett, például egy Bécsben készült Monarchia-korabeli szentképre, vagy olyan Golgota-ábrázolásra, amelynek párja Bajorországban található. De kerültek elő eredeti ruhadarabok és hímzett ágyterítők is a sublótok aljából. „A legkülönlegesebb darab azonban egy fából készült ruhamosó szerkezet, a rumpli, amellyel csak Vecsésen lehetett találkozni” – mondta el Frühwirth Mihály.

Az épület egykori tulajdonosait 1946 májusában telepítették ki mintegy 1500 sorstársával együtt, s többek között ezért választották a tájház ünnepélyes átadására a vecsési svábok kitelepítésének 65. évfordulóját. A vasárnapi eseményre több egykori vecsési sváb lakost is várnak Németországból, illetve Amerikából.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.